Kerékpár

0

A kerék feltalálása óta talán az egyik legzseniálisabb ötlet volt az, amikor a 19. században két kereket egy vázra erősítettek, és az egyik kereket pedállal látták el, hogy könnyedén hajtani lehessen. Ezzel megszületett a kerékpározás.

Innentől természetesen nagy út vezetett a közlekedési eszköz sportággá válásához, de az alapelvek ugyanazok maradtak, két vagy több kerék emberi erővel hajtott mozgásba hozásával viszonylag rövid idő alatt igen nagy távolságokat lehet megtenni. Mivel az ember szeret versenyezni, így természetes volt, hogy amint lehetett, a különböző kerékpárosok azonnal összemérték gyorsaságukat egymással, és persze az idővel is. Innen pedig már csak egy lépés volt a ma is ismert nagy kerékpáros körversenyek kialakulása.

A kerékpározás tulajdonképpen annak köszönheti népszerűségét, hogy egyszerre praktikus közlekedési eszköz és a testünket is megmozgathatjuk vele. Kényelmes, olcsó, egyszerű, egészséges – némi egyensúlyérzék persze nem árt.

A legismertebb megmérettetés a több, mint száz éves Tour de France, vagyis a francia körverseny, melyet 1903-ban rendeztek meg először. Azóta természetesen, ahogy a többi sportág esetében, úgy a kerékpározásnál is hatalmas változások zajlottak le, technikai újítások, a körítés, minden megváltozott – egyedül a tekerés maradt örök.

Számtalan módon bicikliznek, a hegyi kerékpártól az utcai versenybiciklikig, de a balatoni vízibiciklizés sem maradhatott ki a nyári táborok repertoárjából. És persze a jó öreg összecsukható Csepelekről se feledkezzünk meg, hiszen annyian nyűtték őket és nem csak a hazai utakon – a haverok közötti versenyekről nem is beszélve.

Az utóbbi évtizedekben sajnálatos módon a dopping botrányok egyre fenyegetőbb árnyéka vetül erre a nagyszerű sportra, talán nem is meglepő módon, hiszen ilyen teljesítmények már-már emberfeletti állóképességet kívánnak meg – a nézők persze kevesebbel is beérnék, tisztább körülmények között. A törekvés ebbe az irányba megvan, addig pedig a kerékpározás amatőr és profi szinteken is tovább virágzik, kisgyermektől a nagypapákig nyeregbe pattanva egy napsütéses nyári napon, kiválóan összekötve a praktikát a szórakozással, és ha mindez az egészséget is szolgálja, akkor mellé nem nyúlhatunk!