Kempo

0

Kutedo kempo. Bár japán harci stílusról van szó, gyökere Dél-Kínába visz minket vissza. A karate egyik alapjának tekinthető. Igazi harc, ellentétben a legtöbb távol-keleti stílussal, amelyek inkább védekezésre épülnek, a kempo kifejezetten agresszív és támadó szellemű, főleg pusztakezes harcra épülő stílus.

Mint minden japán vagy kínai harcművészet, úgy a kutedo kempo is nem pusztán fizikai, de szellemi út is egyben. A kutedo jelentése annyi, mint a kilenc kéz útja, természetesen szellemi értelemben. Erősen kötődik a Zen Buddhizmushoz, ahogy a legtöbb Japán harcművészet, így erre a stílusra is igaz, hogy pusztán a technika gyakorlásával nem elsajátítható, nem megérthető, mindenképpen szellemi fejlődést is igényel minden igényt kielégítő elsajátítása. Főleg különböző kéztechnikák és köríves rúgások jellemzik, a szem és a torok kivételével az egész testfelületet támadhatja küzdelem közben a kempo harcos, éppen ezért igen balesetveszélyes stílus. Gyakorlatilag a küzdelem egy elterelő lábra irányuló rúgással kezdődhet, melyet erős fejre, testre irányuló támadás követ, vagy a testre, fejre indulhat elterelő támadás, hogy aztán a lábat támadják teljes erővel. Látszik, hogy miért ilyen balesetveszélyes, éppen ezért az oktatása is ennek megfelelően zajlik, tíz megszerezhető fokozattal.

Három különböző szinten zajlanak a versenyek, alapfokon csak a test támadható, célja, hogy a harcos hozzászokjon a küzdelemhez. Közép fokozaton már támadható a comb és a fej is, a haladó fokozatot elérők pedig a tradicionális szabályoknak megfelelően küzdhetnek egymással. Magyarországon szervezett keretek között 1987 óta oktatják, jelenleg három budapesti helyen sajátítható el.