A Kékszalag rövid története

0

Nemrég ért véget a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj. De mikor is rendezték meg először Európa legnagyobb tókerülős vitorlás versenyét, kié a valaha volt legjobb idő és ki a rekord-győztes? Cikkünkből kiderül.

Az első Kékszalagot 1934-ben rendezte meg az akkori Magyar Vitorlás Yacht Szövetség. A Balaton-kerülő gyorsasági versenyen nem voltak megkötések, vagyis osztályra és nagyságra való tekintet nélkül bárki elindulhatott rajta.  A negyedik versenyen (1940-ben) már nem indulhattak el a korábban egyeduralkodó, finom alkatú és drága 22-es versenyjollék. Később a hatvanas-hetvenes évek sikerhajója, a csillaghajó is kikerült a versenykönyvből.

A Kékszalagot eleinte (1934-1942) páros években rendezték meg, az első győztes Ugron Gábor volt. A legkeményebb háborús években szünetelt a verseny, ami 1947-ben indult újra, s 2001-ig szintén kétévente, de midig a páratlanban voltak a futamok. Azóta viszont már minden esztendőben van Kékszalag, viszont a Magyar Vitorlás Szövetség döntésének értelmében csak a páros években indulhatnak keretes-trapézos, gyorsjárású, stabilabb hajók. 1940 óta a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred ütvonalon kerülik meg a tavat, mindössze az 1947-es futam volt kivétel, akkor Földváron volt a rajt és a cél.

Nyílt vízi versenyről lévén szó, nem meglepő, hogy rengeteget számít az időjárás, elsősorban a szél, annak is az iránya és az erőssége. Ez azért is lényeges, mert emiatt nehéz összemérni a különböző évek eredményeit és teljesítési időit. Ettől függetlenül a rekord él: 1955-ben Németh István 10 óra 40 perc alatt kerülte meg a tavat a Nemere II-vel – ezt immáron 60 éve nem tudta senki felülmúlni.

A legsikeresebb kékszalagosnak az a Litkey Farkas mondható, aki tizenegyszeres győztes (vagyis a kiírt versenyek közel egynegyedét nyert meg eddig). Érdekesség, hogy 2003-ban 9 óra 25 perc alatt ért célba, ám az akkori alacsony vízállás miatt beljebb kerültek a bóják és az útvonal is megrövidült, így eredménye nem számított új rekordnak. Ami pedig a vitorlásokat illeti, a legtöbb első helyet elért hajóosztály a 8R Yacht a Tramontána hét diadalával.

(forrás és kép: www.vitorlazas.hu)