Kassai Viktor beírta magát a nagykönyvbe – először fújtak utólag büntetőt videóbíró segítségével!

0

A héten zajló klub (uborkaszezon) világbajnokságnak magyar résztvevője is van, az elismert játékvezető, Kassai Viktor személyében. És Viktorunk, ha már ott van, akkor futballtörténelmet írt!

A klubvilágbajnokság mai elődöntőjében a kolumbiai Atlético Nacional és a japán Kashima Antlers mérkőzött meg egymással, a találkozót a magyar sípmester vezette. Az első félidő derekán pedig a sportág történelmébe is beírta magát:

Egy pontrúgás után a földre került egy japán labdarúgó a tizenhatoson belül, de a magyar játékvezető továbbengedte a játékot, feltételezhetően nem látta pontosan, hogy mi történt. Viszonylag hosszú ideig volt még játékban a labda, ám amint az holttérbe került, Kassai jelezte, hogy az esetet elemezni fogják videón.

Ezután a pálya szélére szaladt, ahol egy képernyő segítségével szemrevételezte a felvételeket, és megváltoztatva korábbi döntését tizenegyest ítélt!! A kolumbiaiak reklamáltak, ám mindez nem zavarta meg az ítéletvégrehajtó Doj Soma-t, aki belőtte a bűntetőt.

Maga a videós elemzés viszonylag gyorsan lezajlott, talán fél perc lehetett az egész, és két perccel a sípszó után már végrehajtották a megítélt tizenegyest. Lehet szeretni, vagy utálni, de ezzel a döntésével a magyar játékvezető beírta magát az egyetemes sportenciklopédiába, ő az első a labdarúgás történelmében, aki felülbírálta magát a videó bíró segítségével. Az eset hangsúlyosságát fokozza, hogy a sokat vitatott rendszer ezen a tornán debütált élesben, és a FIFA azt sem tartja lehetetlennek, hogy világbajnokságokon is bevessék a technikát – ha az bizonyítottan működőképes.

A szövetség meccs utáni közleményében olvasható, hogy jó volt a kommunikáció a bíró és a videós asszisztens munkájában, és a technológia is remekül szolgált, a végső döntést pedig az emberi tényező jelentette. A rövidítésben VAR névre keresztelt rendszert még két évig fogják tesztelni, az összegyűlt tapasztalatok alapján pedig végső döntést hozhatnak a véglegesítéséről. Az ausztrál, a brazil, a cseh, a francia, a német, az olasz, a mexikói, a holland, a portugál, a katari és az amerikai szövetség vesz részt a próbaüzemben.

A régóta pedzegetett újítás alkalmas lehet arra, hogy góloknál, tizenegyeseknél és vitás, lapot érő szituációknál is tudja segíteni a bírók tevékenységét. “A VAR-rendszer pontosan úgy fejlesztették, mint a gólvonal-technológiát, az a cél, hogy a játékvezetők munkáját segítse” – mondta el a FIFA játékvezetői testületének feje.

 

Azt is kiemelte, hogy szeretnék a játék legkisebb megszakításával üzemeltetni a VAR-t, és a végleges döntés mindenképp meghagyni a bíróknak. Vagyis ha az utóbbi szakember megnézi a felvételt, de véleménye eltér attól (…), független, saját döntést hozhat. Jelen esetben Kassai is szabálytalanságnak látta azt, amire a videóelemzők felhívták a figyelmét, ám valószínűleg ez előbbiekben ismertetett záradék újabb etikai kérdéseket vet majd fel.