Kardra fel!

0

Száznyolc nemzet több mint kilencszáz vívója lép pástra mától, az egy héten keresztül tartó moszkvai vívó-világbajnokságon. A mieink készen állnak a rajtra.

A magyar küldöttség moszkvai lakhelyére ezúttal tökéletesen illik a “főhadiszállás” kifejezés. A világbajnokság színhelyétől, az “Olimpijszki”-től, azaz az Olimpiai csarnoktól alig néhány percnyi sétára található Slavyanka Hotel ugyanis korábban a legmagasabb rangú szovjet tisztek otthonának, bázisának számított. A környék is abszolút “katonás”, a szomszéd épület az orosz katonai akadémia, a hotel melletti téren pedig annak a Mihail Vasziljevics Frunzénak áll a szobra, aki az 1917-es októberi orosz forradalom katonai parancsnoka volt. A biztonságért tehát nemigen kell aggódnunk, és ha a magyar vívóválogatott olyan eredményes lesz a vb-n, mint a szovjet hadsereg a 20. században, akkor lesz minek örülnünk Moszkvában.

A férfi és női kardozók már “belakták a terepet”, edzéssel, majd pihenéssel készültek a ma kezdődő olimpiai kvalifikációs versenyre, melyre természetesen bődületesen erős és nagy mezőny jött össze. Azt ugye mondanunk sem kell, hogy valamennyi klasszis Moszkvába érkezett, elvégre ez egy világbajnokság esetében természetes. Azonban a létszám is hatalmas. Egyéniben 108 nemzet 912 versenyzője nevezett, a csúcsot “természetesen” a férfi párbajtőrözők tartják, akiknél 79 ország 216 vívója lép majd pástra. Tényleg döbbenetes számok, öröm látni, hogy ez a sport évről évre lép előre ezen a téren. A körülmények pedig a csarnokban is tökéletesek, úgyhogy tényleg kezdődhetnek a versenyek.

Az első napon a férfi és a női kardozók selejtezőit rendezik. Szilágyi Áron és Márton Anna kiemeltként még egy nap pihenőt kap, viszont Decsi Tamás, Iliász Nikolász és Szatmári András, illetve Garam Nóra, Mikulik Júlia és Várhelyi Anna ott lesz majd a rajtnál. Úgyhogy sok sikert, jó szelet, nagy kalappal, meg minden, amit ilyenkor szokás kívánni.