Kajak-kenu

0

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Azt mindenki tudja, hogy a kajak-kenu Magyarország sikersportága, de talán sokan összekeverik a kettőt. De nagyon egyszerű a különbség: a kajakban ülnek, és két tolla van az evezőnek, a kenuban pedig térdelnek, és egy oldalon eveznek.

A kajak és kenu, mint sportág, viszonylag későn, az 1930-as években vált elismertté hazánkban. Eddig az evezős sportokat háttérbe szorították, holott hazánk természetes vizei tökéletes lehetőséget biztosítanak a sport gyakorlásához. Ezek után viszont kajakban és kenuban egyaránt gyorsan sikerül a világ élvonalához felzárkóznunk, és országunk mára a sportág legjobbjai közé tartozik.

1936 óta olimpiai sportág, mára már mindkét ágban, kajakban és kenuban is, nem csak egyénileg, hanem csapatban is lehet indulni, több hosszon is, férfiaknak és nőknek egyaránt.

Hazai közönség előtt világversenyt nyerni nagyon sok sportolónak, csak álom marad. Szerencsére ebben a sportágban sokszor beteljesültek az álmok. Korábban már többször is megrendezésre került hazánkban, Szegeden a síkvízi kajak-kenu-világbajnokság. Sokszor átélhettük, ahogy a magyar himnuszt játszották a dobogó tetején mosolygó versenyzőnknek. Vajon ilyenkor mi minden játszódik le egy sportolóban? Vajon arra gondol, hogy ez megért minden lemondást, fájdalmat és munkát? Arra, hogy mielőtt célba érsz, az egész lelátó harsog, és szinte kézről kézre adnak ismeretlenek. Gyerekek jönnek autogramot kérni, és közös fotót csinálni. Ez öröm, és persze felelősség is, hiszen percről percre példaképpé válsz.

Meglehetősen friss szakág a kajak-kenu történetében a parakenu és a parakajak. A fogyatékkal élő sportolók először a 2009-es dartmouth-i világbajnokságon mérhették össze tudásukat, akkor bemutató szám volt a parakenu, egy esztendővel később Poznanban azonban már teljes jogú világbajnoki résztvevőként szerepeltek a programban. A sport lemaradása még jelentős hazánkban, hiszen vannak olyan országok, ahol már két évtizede foglalkoznak a parakenuval. De ez a hátrány ledolgozható, ráadásul a szövetség is próbál a legjobb tudásával a szakág mellé állni, például hajóvásárlással. Reméljük hamarosan versenyzőink itt is a világ legjobbjai lesznek.