Jakeson Caouette – Új csillag a motorsport egén

0

A kanadai származású Jakeson Caouette a spanyol Formula-4, azon belül is a Drive X csapatának legújabb felfedezettje, aki ettől az évtől kezdve büszkén vallhatja magát ennek a sokoldalú és igen színvonalas bajnokság tagjának, ahol élénk küzdelmet folytathat a jobbnál jobb pozíciókért, bebizonyíthatva azt, hogy valóban helye van ebben a szériában, ahol olyan nagy nevek fordultak meg, mint például Habsburg Ferdinand.

A fiatal pilóta számára igen nagy lépés a mostani, hiszen egy évvel ezelőtt még csak gokarttal vitézkedhetett, most azonban egy sokkal nagyobb kihívás vár rá. Jakes őszintén mesélt nekünk a kezdetekről és az álmairól.

Mindenki máshogyan érkezik meg ide. Sokak követik az édesapjuk példáját, és így kezdenek el versenyezni, míg másokat főként a kíváncsiság vonz. Te hogyan kerültél bele ebbe a világba?

Az igazat megvallva teljesen hétköznapi módon. Egy nap az apukám elvitt gokartozni, amikor még kisgyerek voltam, és amint megtapasztaltam az így nyert „szabadságot” és erőt, beleszerettem. Imádom a sebességet, az adrenalint és a kihívást. Ha tehetném, minden másodpercemet a versenypályán tölteném!

Mi a legszebb pillanatod, amit az eddigi karriered során megéltél?

Nagyon nehéz kérdés… rengeteg csodálatos élmény és emlékezetes momentum van már mögöttem, de mindközül a legédesebb, amikor a fények kialudtak az első F4-es futamomon. Talán ott éreztem először, hogy ez igazi és nem csak „álom”.

Ez az első éved ebben a kategóriában. Milyen tervekkel vágsz neki a szériának?

Nos igen, számomra most a legfontosabb, hogy folyamatos fejlődést tudjak produkálni az idény leforgása alatt valamint lehetőség szerint tetőzni szeretném mindezt dobogós helyezésekkel. Nagyon friss számomra még ez az egész, így sokat kell tanulnom, és ehhez minden pillanatot meg is ragadok.

Az egyik legnagyobb kérdés: Forma-1 vagy DTM ? Hozzád melyik bajnokság áll a legközelebb?

Természetesen a Formula-1. A legnagyobb álmom, vágyam, hogy eljussak ebbe a sorozatba, bár én úgy gondolom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Ha nem is mindenki, de a pályakezdők 95%-a számára szerintem ez a legnagyobb cél, és nem ok nélkül. Hiszen mégis csak ez az autóversenyzés királykategóriája.

Te milyen típusú ember vagy? Van példaképed?

Sohasem volt igazán példaképem. Amit főként értékelek azok a pilóták bizonyos jellemvonásai. Mint például veleszületett tehetség, a győzelem iránti törekvés, megtervezett vezetésmód…

Mi volt az eddigi karriered legnehezebb pillanata?

A „szépfiú” hírnevemtől való megválás még gokartban, és természetesen a pénz kérdése. Sajnos ez az a sportág tipikusan olyan, hogy a tehetség elhanyagolható, ha nincs elég pénzed ahhoz, hogy fedezd a felmerülő költségeket.

Sikeresen túl vagy életed első F4-es versenyhétvégéjén, melyen még pontot is szereztél. Hogy élted meg ezt az új élményt?

Rendkívül izgalmas volt, némi bátorító gyötrelemmel vegyítve. Az első versenyemmel meg voltam elégedve, hiszen fő célom a pontszerzés mellett a tanulás, és boldogan tapasztaltam, hogy folyamatos fejlődésen mentem keresztül minden egyes alkalommal, amikor a pályára léptem. Persze voltak hibáim, de ezekből is okultam, így azt mondhatom, hogy megérte elkövetni ezeket a további futamok szempontjából. Minden versenyen eltervezem a győzelmet. A következő fordulóig, ami Navarrában kerül majd megrendezésre szeptemberben, az energiáimat maximálisan a fizikai és mentális felkészülésre fogom fordítani.

Jakes egyike azon feltörekvő pilótáknak, akiknek jövőjük kimondottan fényesnek ígérkezik és biztosak lehetünk abban, hogy a fiatal kanadai tehetség minden erejével azon fog dolgozni, hogy az álmai valóra válhassanak.