Ironman 70.3 Budapest 2015

0

Az Ironman 70.3 versenyeket akár a féltriatlon királykategóriájaként is nevezhetjük. Budapesten a hétvégén rendezték meg ezt a viadalt, mégpedig igen impozáns környezetben, a belváros évszázados falai között.

A hosszúhétvégére szervezett verseny keretében több ezer embert sikerült ilyen-olyan módon sportolásra bírniuk a szervezőknek a legifjabbaktól az idősebbekig, ami már önmagában nagy szó a mai világban. Futás, kerékpározás, úszás, vagyis a triatlon minden elemét kipróbálhatták a sportolni vágyók.

A profi verseny persze egészen más. A triatlon az egyik leg embert próbálóbb sportág, kivételes fizikai felkészültséget és állóképességet igényel. Az augusztus 22-én megrendezésre kerülő verseny a Lágymányosi öbölben rajtolt a férfiak viadalával, akik a Duna vizébe vetették magukat L. Simon László miniszterhelyettes rajtjelére. A férfiak után a nők, majd a többi korosztály versenyzői gázoltak a Duna vizébe. Az indulóknak 1,9 km-t kell leúszni, ami után kerékpárra pattanva 90km-es távot teljesítenek, levezetésként pedig jöhet a félmaratoni futás, így pedig összejön a 70,3 mérföldes teljesített táv, ami a verseny nevében is szerepel. Talán így már érthető, miért is kell kiemelt fizikai készültség a verseny teljesítéséhez.

Budapesten második alkalommal rendezték meg a viadalt, és a férfiaknál az új-zélandi Terenzo Bozzone teljesítette leggyorsabban a távot, „mindössze” 3 óra, 46 perc és 56 másodperc kellett neki ehhez. A második helyen az olasz Alberto Casadei, a harmadik pozícióban a dél-afrikai Matt Trautmann végzett. A legjobb magyar, Hankó Dávid a negyedik helyen ért célba.
A nőknél az ír Eimar Mullan végzett az első helyen 4 óra 15 perc 46 másodperc alatt abszolválva a távot. Második a brit Vanessa Raw, harmadik a spanyol Judith Vaquera lett. Magyar induló nem volt a női szakágban. A hétvégi viadal jó szolgálatot tett a triatlon hazai népszerűségének a növelésére, és úgy általában is a sport népszerűsítéséért.