Hosszú Katinka – aranyszerzés és csúcsdöntés!

0

Minden várakozást felülmúlt a magyar csapat olimpián nyújtott kezdő teljesítménye. Az ötkarikás játékok első napján már két aranyérmet tudhatunk magunkénak. Az első aranyunkat Szász Emese, női egyéni párbajtőrben szerezte meg, míg a másodikat a 400 méter vegyesen hatalmas teljesítményt nyújtó Hosszú Katinka hozta haza.

 

Már a kezdésnél látszott, hogy Magyarország klasszis úszónőjének teljesítménye messze kimagaslik társaitól. Az első tempók után élre állt pillangóval, sőt ötven méter leküzdésével már világcsúcs részidőn belül úszott. Százon majdnem egy egész testhosszal vezetett, az akkor második Simizu Szakiko előtt. Háton és mellen sem veszített tempójából, sőt növelte az így is nagy előnyét, miközben a világcsúcsot már régen maga mögött tudhatta. A gyorsúszáson egy kicsit visszább esett, de ez sem akadályozhatta meg abban, hogy a győzelmet és világcsúcsot is magáénak tudhassa. Ezzel a sikerrel pedig minden idők tíz legjobb eredményéből hatot büszkén magáénak vallhat.

 

azusz

 

Évek óta uralkodóként van jelen a számban, 2013-ban és 2015-ben világbajnok lehetett benne. Olimpián is indult már a kategóriában, 2012-ben negyedik lett.  Rióban pedig sokkolta a világot, hiszen már az elődöntőn látszott, hogy legyőzhetetlen. 375 méterig jobban állt a világcsúcsnál, végül 15 századdal maradt el attól, 4:28.58-cal zárt. Ellenfelei is biztosak voltak abban, hogy meg fogja dönteni a kínai Je Si-ven londoni olimpián elért rekordját.

Katinka a friss élmények után nyilatkozott az M4-nek, melyben kifejtette, hogy milyen boldog, és, hogy szüksége van még egy kis időre, hogy meg tudja emészteni a történteket. „Még nem fogtam fel, hihetetlen, olyan érzésem volt, mintha edzésen úsznék. Mindennap a négyes pályán úsztam az iramot az edzéseken, mióta itt vagyunk Rióban. Nagyon felszabadultan tudtam versenyezni. Ennél tökéletesebb nem is lehetne, itt van a családom is, ez életem legszebb napja.”

 

ahk

 

És nem ez volt az egyetlen szám, ahol szurkolhattunk Hosszú Katinkának. Ugyanis indul még: női 200m vegyesen, női 200m pillangón, női 100m háton és női 200m háton is.  Látszik, hogy nagyszerű formában, és mindenre elszántan érkezett meg Rióba, így biztosra vesszük, hogy okozni fog még számunkra boldog pillanataink az elkövetkezendő napokban.