A harmónia útja a harcművészetek ösvényén – interjú Kiss Attilával!

0
Fotó: Körősi Tamás

Kiss Attila a volán mögött. És Kiss Attila a tatamin. Egy ugyanazon emberről beszélünk, aki a teljesség útján járva a volán mögött pilóta, családapa, és öt danos aikido mester egyszerre. Szerelemből csinálja, és hiszi, ezt rendelték neki az égiek. Interjú következik, ezúttal az Aikido-ról!

Milyen módon foglalkozol ezzel a sportággal, mit kell, lehet rólad tudni edzőként, és milyen eredményeid vannak e téren?

1990-óta aikidózok, a BME-n kezdtem edzeni és 1998 óta tanítok a Közgazdasági Egyetem tornatermében, külsős óraadóként. Jelenleg 5. dan fokozatom van. Anno egyetemistákkal és külsősökkel kezdtem a munkát, hiszen adta magát, hogy az egyetemi kollégiummal szemben lévő edzőterembe járjanak azok, akik ilyen indíttatással rendelkeztek. Az edzések egy időszakban heti négyszer mentek, és most már évtizedek óta heti három edzéssel várom a fejlődni vágyókat. Gyermekek részére is tartok edzéseket a XVIII. kerületben a Hargita téri játszóházban heti két alkalommal, de felnőttekkel is foglalkozom ugyanazon a helyszínen.

 

Mit kell tudni az Aikidoról?

 

bkido

 

Az Aikido a harmónia útja a harcművészetek ösvényén. Bárkinek ajánlható, hiszen önfegyelemre tanít, a mozgáskoordinációs képességeket remekül fejleszti, a belső erő tudatosítása is lehetővé válik általa. Egy egészséges, jó tartással bíró, tisztelettudó emberré válik az, aki komolyan tanulja. Mindezek mellet környezetének a harmonikus részét fogja képezni, így pozitívan hat másokra is, és nem utolsó sorban a moralitásérzéket is fejleszti. Mesterré válhat az, aki az érdekeket félretéve, nagy alázattal, hittel és munkával áll bele ebbe a gyönyörű dologba. Kicsit Sebastian Loeb jut az eszembe, ő a rally-ban tanúsított hasonló hozzáállást, elszántságot. A fájdalomtűrés képessége is egy ilyen dolog. Ebből a szempontból éles bemutatónak bizonyult az első Őrült Futam és Sportbanzáj, ahol a nap, a hőség olyan szinten feltüzelte a tatamit, hogy hólyagosra égett a lába minden aikidokának. De mégis ott álltunk, tettük a dolgunkat, hiszen azért mentünk, hogy bemutatót tartsunk a nézőknek. Viccesen szólva olyan volt, mintha parázson állnál, és még orrba is akarnának vágni mellé… (nevet)

 

Milyen életérzés szükséges ehhez?

 

bkidooo

 

Az Aikido hitvallása, hogy úgy próbálunk védelmezni, hogy tulajdonképpen a támadóra is figyelünk, óvjuk, benne se szeretnénk kárt tenni – ez a szép ebben a dologban, sőt, én nem csak szépnek, inkább fantasztikusnak tartom! Ez az ellent nem állás művészete, és ily módon lesz mindig győztes, ahogyan egykoron ezt Ueshiba Morihei, a stílus alapítója megfogalmazta! A felénk irányuló támadást, agressziót vezetjük el olyan módon, hogy a támadás energiája átalakuljon, más vektort kapjon, és visszafordítjuk az ellenfél irányába úgy, hogy közben ne okozzunk neki sérülést. Hogy ez működni tudjon, nagyon sok edzés, tapasztalat, és nagy-nagy kontroll kell! Az Aikidoban benne volt sok-sok éles és halálos technika, amit az idők során kivettek belőle, azóta úgy tanítják, és gyakoroltatják, hogy senki se sérüljön meg.

 

Mennyi időbe telik ezt elsajátítani?

Hosszú munka, amíg egy kezdő eljut egy bizonyos szintig, hiszen fel kell őt építeni. De rendkívül hasznos, mert ha valaki vállalja ezt, az rendkívüli tapasztalatokat szerezhet, amit a későbbiekben az élete számos más területén hasznosíthat. Néhány év Aikidozás után, még ha be is fejezi valaki az aktív gyakorlást, addigra már megtanult esni, kontrollálni magát, és a mozgását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha télen kimegy az utcára és megcsúszik a jégen, akkor nagy eséllyel nem történik vele különösebb probléma az aikido-s előéletének és a már megszerzett tudatos testkontrollnak köszönhetően. És ez ott lesz az élet minden más egyéb apróságában is! Az aikido tiszteletre nevel, jellemet formál, őszintén a szemébe néz másoknak. A másokkal való kapcsolatfelvételre, és az élethelyzetek megoldására tanít meg. Hiszem azt, hogy mindezek hatására lettem és vagyok az, aki ma itt áll előtted.

 

Mit gondolsz, az Őrült Futam és Sportbanzájon tartott remek bemutatótok után lesz valaki, aki az ajtódon kopogtat?

 

bkidoo

 

Nem reklám és toborzó célzattal mentünk bemutatózni, de természetesen minden, a harcművészet iránt érdeklődő kezdőt, vagy haladót nagyon szívesen, és nagy szeretettel várunk!