Görkorcsolyázz biztonságosan

0

Ha csak szórakozás szintjén sportolsz, akkor is oda kell figyelni pár apróságra, hogy elkerüld a komolyabb sérüléseket és még évekig űzhesd ezt a remek hobbit illetve sportot.

A profik sokkal inkább élvezik ezt a mozgást, és kevesebbszer sérülnek meg. Ezért a legjobb, ha nem csak magadtól tanulsz, hanem egy edzőtől, aki felkészíthet mindenre. Tanuld meg, hogy hogyan kell kanyarodni, megállni, fordulni és haladni. Mindezt a lehető legnagyobb biztonsággal. Így, ha esetlegesen élesben kell kikerülnöd valamit, vagy hirtelen meg kell állnod, ne legyen probléma. Talán viccesen hangzik, de gyakorold az esést. Először matracon majd füvön. Így végül, ha tényleg bekövetkezik, már tudni fogod, hogy mit kell tenned. Mindig mikor végeztél, a legjobb, ha levezetésképpen pedig megfelelően nyújtasz, ezzel megőrizve izmaid épségét. Ha messzebbre mész, mindig közöld előre valakivel, hogy pontosan merre is leszel és mikorra vagy várható. Így, ha esetlegesen baj van, tudni fogják, hogy hol keressenek.

görkoriHa skate parkban korizol, tanuld meg az etikettet. Várd meg, amíg a pálya tiszta lesz, és ezután indulj neki. Hidd el, a többiek is meg fogják várni, hogy végigmenj. Fontos, hogy maradj a jobb oldalán az útnak, a járdának, vagy a bicikliútnak. Ha előzni akarsz, mindig csak baloldalról. Persze mindig tájékoztasd erről az előtted lévőt egy hangos: „Balról jövök!” – kiáltással. Csak akkor előzz, ha látod, hogy ő is vette az adást, és biztonságosan elfértek egymás mellett. Érdemes figyelni az időjárást és a változó körülményeket. Például, ha az út olajos, vagy vizes egy darabon, az nem azt jelenti, hogy a következő öt km-en is az lesz. Mindig készülj fel a változó körülményekre. Ha pedig valamilyen csúszást elősegítő anyag kerül az útra, vagy a járdára, lassíts le. Soha ne mobilozz közben, és a zenehallgatás sem ajánlott, ugyanis elnyomja az autók, és a gyalogosok hangját. Próbálj meg mindig valaki mással menni, így nem csak hogy izgalmasabb, de tudtok egymásra is figyelni és azonnal segítséget is hívni, ha baj van. Viszont arra figyeljetek, hogy csak akkor menjetek egymás mellett, ha azzal nem zavarjátok a gyalogosokat vagy bicikliseket, vagy netán az autósokat. Egyébként mindig egyes sorban sportoljatok.

Soha ne vontattasd magad autóval, biciklivel vagy bármilyen más járművel. Így ugyanis a legnagyobb az esély arra, hogy megsérülsz. Mindig tudd irányítani a koridat, még baj esetén se pánikolj be. Ha magánterületen szeretnél korcsolyázni, győződj meg róla, hogy meg vannak-e ehhez a szükséges engedélyek. Légy udvarias és előzékeny a többiekkel ez segíthet, hogy elkerüld a nagy vitákat, és abban is, hogy ne tiltsák be az adott területen. A görkorcsolyázás kellemes időtöltés, de fontos, hogy ne csak neked legyen az. Ezért figyelj oda másokra is.