Görkorcsolya

0

Gondoltad volna, hogy a görkorcsolya már több száz éves találmány? Valójában a szintén ősrégi hobbit, a jégkorcsolyázást helyezték át néhány kerék segítségével a szárazföldre.

A 18. században azért nem voltak olyan csillogó-villogó görkorik, mint manapság, akkoriban egy egyszerűen megmunkált falapra erősítették a kerekeket, és ezt a talpat szíjakkal rögzítették a lábhoz.

A későbbiekben persze ezen sokat változtattak, a kerekek is többféle anyagból készültek. A 19. század végére aztán már nemcsak egyedi megrendelésre készítették a korcsolyákat, hanem gyártásuk tömegessé is vált. Már akkor megnyitották az első nyilvános görkorcsolyapályát. El tudod képzelni, mennyire más lehetett ez a pálya, mint a mostaniak? Vajon milyen ruhában, védőfelszerelésben, mekkora sebességgel korizhattak az emberek több mint száz évvel ezelőtt? Ekkorra egyébként már a görkorcsolyák oldalán helyezkedtek el a kerekek, ami az irányításukat jelentősen megkönnyítette.

Európában egy évben több mint ötmillió görkorcsolyát adnak el. Képzeld el, mintha fél Magyarország görkorival a lábán közlekedne! Az Egyesült Államokban ez a szám még ennél is sokkal magasabb. Talán azért is, mert a sportág itt született, és Európát csak a 20. században hódította meg. A görkorcsolyázásnak becslések szerint legalább húszmillió rajongója van világszerte.

Magyarországon is egyre több speciális helyen lehet görkorcsolyázni, az utcai közlekedésre, a baleseteket elkerülésére pedig szakemberek is oktatják a korisokat. Már egészen pici, óvodás gyerekek is tanulhatnak görkorcsolyázni. Sőt! Három éves kortól versenyezhetnek is.

Kétféle görkorcsolyát különböztetünk meg: a hagyományost, amelynek a kerekei párosan helyezkednek el, és az újabb változatot: a soros görkorit. Ebből is többféle van, aszerint lehet választani, hogy kettő, három, négy vagy ötkerekűt szeretnél.

Manapság már elektromos görkorcsolyát is lehet venni, sőt elemmel működőt is. Ezeken akár 30 kilométer/órás sebességgel is roboghatsz. Ez a görkori úgy néz ki, mintha egy roller és egy korcsolya keveréke lenne. Kisebb gyerekek számára is terveztek elektromos görkorcsolyát, ez valamivel lassabban megy, mint nagy testvére.

Ne feledd, soha ne indulj el görkorcsolyázni védőfelszerelés nélkül! Szükséged van egy fejvédő sisakra, térdvédőkre és könyökvédőre. Annak érdekében, hogy a kezedet is védd esésnél, szerezz be csukló- és tenyérvédőket is! Ha minden felszerelést beszereztél, akkor pöröghetnek a kerekek!