Gördeszka Országos Bajnokság 2017 – Összefoglaló

0
Fotó: N'joyService

Szombaton újra bajnokot avatott a Magyar gördeszkázás.

Idén második alkalommal került megrendezésre a gördeszkások országos szintű versenysorozata, ami a tavalyi bajnoksághoz képest ugyan kevesebb, de annál színvonalasabb állomást tartalmazott.  Mivel kis hazánkban a „használható” gördeszka pályák száma igencsak korlátozott, a szervezők 2017-ben három állomást terveztek. Az első megmérettetés helyszínének az Óbuda skatepark adott otthont, a második állomás Zalaegerszegen került megrendezésre, a harmadik –ami egyben a bajnokság döntője is volt- a Görzenálban zajlott.

Az indulók 18 év alatt, 18 év felett és profi kategóriában mérhették össze a tudásukat. A hiteles eredményekért szakmai zsűri felelt, akik a bemutatott trükkök nehézsége, kivitelezés minősége, pálya kihasználás és stílus alapján 1 és 100 közötti pontszámmal illették a versenyzőket.

A selejtezők alkalmával minden kategóriában kétszer egyperces menetek álltak a gördeszkások rendelkezésére, akik a jobbik menet pontszáma alapján kvalifikálhatták magukat a döntőbe, ahol aztán egy egyperces menet és egy jam session alkalmával kápráztathatták el a zsűrit jobbnál jobb trükkökkel.

A bajnokság döntő állomásán 18 év alatt 12, 18 év felett 9, profi kategóriában 9 gördeszkás indult.

Nagyon szépen kivitelezett és nehéz trükköket is láthattunk végig a bajnokság során, de fejben még van hova fejlődni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a menetes versenyformátum esetében lehetőleg beadott stabil trükkökre, és hibátlan menetre érdemes törekedni. (Aki járt már Prágában a Mistyc Cup-on annak biztosan a fülébe cseng egy egy rontott trükk után Dave Duncan szava: „next time, ciao!” ) A döntőkben a jam session rendszer azért célszerűbb, mert leveszi a gördeszkások válláról a nyomást, ugyanis itt nehezebb, rizikósabb trükköket is próbálhatnak a versenyzők.

A profik döntőjében az egyperces meneteken túl, a külföldi versenyekről már jól ismert „irányított jam” formátumban került lebonyolításra, ahol egy meghatározott sorrendben próbálhatják trükkjeiket a gördeszkások a rendelkezésre álló időn belül.

Fotó: N’joyService
 1. forduló, Görzenál eredmények:

18 év alatt:

 1. Dessewffy Marcell 91 pont
 2. Záhonyi Bálint 90 pont
 3. Szalontai Balázs 88 pont
 4. Kasper Botond 87 pont
 5. Giczi Gergő 81 pont
 6. Zelei Dániel 78 pont

18 év felett:

 1. Nagy Bertold 90 pont
 2. Virágosi Simon 88 pont
 3. Retkes Dávid 85 pont
 4. Szabó Norbert 84 pont

Profi kategória:

 1. Karkossiák Zsolt 95 pont
 2. Szikora Bálint 90 pont
 3. Petrányi Lajos 88 pont
 4. Forray Péter 86 pont
 5. Bazsó Bálint 82 pont

A szokásos best trick verseny sem maradhatott el, ami a leglátványosabb nyolcas lépcsős, döntött korlátos elem környékén zajlott. Igazán nehéz trükköket láthattunk a korláton is, a teljesség igénye nélkül kickflip frontside boardslide-ot Virágosi Simontól, nollie frontside feeble grind-ot Szépvölgyi Dávidtól. A legjobb trükk(ök) azonban a  nollie 360 flip ,és a switch laser flip lett Szikora Bálint kivitelezésében.

Az egyes állomásokon szerzett pontszámok a versenysorozat végén összeadódtak, így a legtöbb ponttal rendelkező versenyző lett 2017-ben a gördeszkázás országos bajnoka.

Gördeszka Országos Bajnokság 2017 (összesített eredmények)

18 év alatt:

 1. Dessewffy Marcel 266 pont
 2. Kasper Botond 257 pont
 3. Szalontai Balázs 169 pont

18 év felett:

 1. Szabó Norbert 258 pont
 2. Retkes Dávid 245 pont
 3. Nagy Bertold 180 pont

Profi kategória:

 1. Karkossiák Zsolt 270 pont
 2. Szikora Bálint 263 pont
 3. Petrányi Lajos 258 pont

Gratulálunk minden indulónak, köszönet a bajnokság szponzorainak, találkozunk jövőre!

Fotó: N’joyService
Fotó: N’joyService