Futballszigor – jogos, vagy sem, miként változhat?

0

Itt egy véna, ott egy szkenner… Amikor a kettő együtt érkezik, jogos a felháborodás – ez a történet oly régen húzódik, mint egy rosszabb fajta folytatásos szappanopera. Érvek és ellenérvek, ütközőpontok, és bástyák, melyek mögül az illetékesek egymásra kiabálnak, hörögnek kígyót-békát… Vajon tényleg szükséges az ilyen fokú, mérvű „bizalmatlanság” a szurkolókkal, mérkőzésekre érkezőkkel szemben?

A magyar labdarúgó válogatott sikeres Európa bajnoki szereplés után, a nagy öröm közepette minden platform határozottan fogalmazta meg a saját szándékát, mely egybecsengően így festett: „Ez még csak a kezdet, nem valaminek a vége!!” Különböző nyilatkozatok, nyílt levelek is napvilágot láttak, melyben engedékenységre buzdították a honi labdarúgás vezetőit, nyissanak a szimpatizánsok felé!

Dárdai Pál így fogalmazott: „Nagyon fontos volt, hogy kiderült, igenis létezik magyar szurkolói kultúra, a kérés az hozzájuk, hogy menjenek el NB I-es, NB II-es meccsre, vagy oda, ahonnan jöttek! A helyi vezetők szedjék össze magukat, és kezdjék el a szurkolók kívánságait valóra váltani, ez Németországban is így működik.”

A magyar szervezett szurkolói csoportok is megírták a saját véleményüket, majd közzétették, abban a reményben, hogy a futball elöljárói segítőkészek lesznek egy olyan kompromisszum megalkotásában, amellyel a „káposzta is megmarad, és a kecske is jóllakik”. Saját közösségi oldalunkon is eltérő véleményeket olvashattunk ezzel kapcsolatban, ám a vitákból is jól kivehető, lényegében senki sem akar mást, csupán zavartalanul, „cullangok” nélkül mérkőzésre járni, szurkolni kedvenc csapatának. Az ország egyik legemblematikusabb gárdája, a Ferencvárosi Torna Club háza táján ez már rég nem olyan egyszerű, mint azt képzelné a helyzetet nem ismerő kívülálló.

 

venaszken

 

A Groupama Aréna megépítése, és átadása óta eltelt idő, a vénaszkenner módszere ellen tiltakozó szurkolói csoportosulások bojkottjaitól hangos, jogellenesnek, sértőnek, hovatovább embertelennek tartják a drukkerek ezt a fajta „megbélyegzést”. Jóllehet, én magam még szökőévente sem járok focimeccsre, – egyrészt más beállítottságú vagyok, másrészt éppen az időről időre fejüket felütő balhék miatt sem -, ennek ellenére természetesen nem tenne boldoggá, ha az adataimat ilyen, büntetés végrehajtást idéző módon őrizgetné egy futballklub.

Mindazonáltal érdemes megvizsgálni az érme másik felét is. A biztonságtechnika szempontját. Adott egy európai nívón is elitnek mondható létesítmény, és komplexum, ami egy üzleti vállalkozás része. A labdarúgó mérkőzések, jellegéből adódóan itthon, és sajnos Európában is a fokozott anyagi kockázat faktorába sorolandók. A tulajdonos természetesen nem szeretné, hogy bármilyen probléma érje vagyontárgyát, ezzel kvázi bebiztosítja, a vénaszkenner lehetőséget segítségül hívva – ami mégoly unszimpatikus mivolta ellenére hosszútávon célravezetőnek tűnik, pusztán a befektető oldaláról.

Örök érvényű dolog, és kicsit magyar vircsaft ez az itt kialakult egymásra mutogatás. Az is tény, hogy Európában, a nagy nyugati demokráciákban máshogy mennek ezek a dolgok, és nyilván, ezt szeretnénk mi is megélni, nem csak látni, tapasztalni is. Nyilvánvalóan senki nem szereti a motozást, az erős biztonsági jelenlétet, és a sok rendőrt, bugyuta szabályokat, az arroganciát… Mindez a mérkőzésekre kilátogatókon áll, vagy bukik.

Úgy gondolom, ahhoz, hogy ez az állapot megszűnhessen, három dolog együttállása szükséges. Talán mondanom sem kell, első a jogkövető magatartás, a helyes viselkedés egy sporteseményen, egy sportcsarnokban, vagy akár stadionban. Másodikként a szabályok betartása, együttműködés a rendezők felé – bármennyire is hülyeségnek tartja valaki ezt a megoldást, vagy a máshol is tapasztalható szigort! Harmadrészt pedig konzekvensen figyelve az első kettőre, békével, és a morál javításával KELL lerombolni az ilyesféle virtuális falakat! Mert, terror ide, „huliganizmus” oda, le kell vetni eme béklyókat, és EGYÜTT tenni a szeretett sportágért, a magyar labdarúgásért – hogy, mint írva is vagyon, ne csak kéthetes fellángolást hozzon a franciaországi kontinensviadal szele. A konzekvencia: senki ne csináljon semmit sem másképp, mint az elmúlt két hétben. Megmutattuk Európának, hogyan kell sportszerűen, botránymentesen szurkolni, most mutassuk meg itthon, világítsuk be az ösvényt, amelyre lépve valóban egy új korszak veheti kezdetét!

 

Srácok, klub, és párt függetlenül!

Ne foglalkozzatok a múlttal. Kaptunk egy lehetőséget, amivel élni kell: itt és most, nektek és mindenkinek! Lengessétek csapataitok zászlaját, énekeljetek teli torokból, hiszen mindannyiotok szíve egyetlen sportért dobban! Szurkoljatok, ne háborúzzatok, demonstráljátok a vezéreknek a csendes többség nyomasztó erejét, a béke és a szeretet, a szurkolói szenvedély igazi mivoltát!

#CSAKEGYÜTT