Forma-1 kicsit más szemmel

0

„Kenyeret és cirkuszt a népnek…” tartja a régi mondás. Már az ókori római birodalom tündöklése során rendeztek kocsi versenyeket, bár ott még más volt a cél, mint most. Hosszú, és igen változatos utat kellett megtennünk, míg elértünk napjaink legnagyobb és legsikeresebb száguldó cirkuszáig, a Formula-1-ig. 

Csillogás, erő, hatalom… egy szóval Forma-1. 9 hónap, több mint 19 versenyhétvége, 10 csapat, 20 versenyző és csak 1 cím, az amiért mindenki küzd, és amit nem szerezhet meg akárki. Olyan pilóta emelheti csak magasba a világbajnoki trófeát, akiben a tehetség és a szerencse találkozik és e kettő nászából olyan versenyző születik, mint például Michael Schumacher. Minden idők legsikeresebb F1-es világbajnoka. 308 nagydíjból 91-et megnyert és egyedüliként 7 világbajnoki cím büszke tulajdonosa. Vagy éppen említhetném Nelson Piquet, Alain Prostot, Ayrton Sennát, de Fernando Alonsot, a finn Jégembert, Kimi Räikkönent, Lewis Hamiltont vagy Sebastian Vettelt is. Ők mind átélhették már, hogy milyen, amikor a siker melléjük szegődik, s mint hűséges társ támogatja őket az áhított cél elérésében.

Mindenkinek ugyan az a vágyálma.., hogy ő legyen a leggyorsabb és győzzön.

„Azért vagyok itt, hogy győzzek. Semmi örömet nem okoz egy ötödik vagy hatodik helyért való csatározás.” (Kimi Raikkönen)

De mégis mi titok? Mi az a plusz, ami legjobbá tesz a legjobbak között?

„Ahhoz, hogy világbajnok legyél, gyorsnak és kiegyensúlyozottnak kell lenned, jól együtt kell működnöd a csapattal, de a szerencsére is szükséged van. Ha ezen összetevők közül csak egy hiányzik, akkor nem fog összejönni.”(Felipe Massa)

Talán ami még fontosabb az maga a kocsi. Egy jó autó mindent képes eldönteni. Persze egy versenygépet vezetni is tudni kell, de ha valaki igazán ismeri a fék és gáz közötti különbséget minden kapu kinyílik előtte.

„Egy jó autóval egy középszerű pilóta is nyerhet, egy rosszal még egy kiváló tehetség sem.”(Adrian Newey) 

Sokan képesek csak a fényűzést és a pompát látni, így nem veszik figyelembe a lemondást. A csapatok tagjai kezdve a pilótáktól egészen a szerelőkig az év 365 napjából körülbelül 200-at idegen országban töltenek, távol családjuktól és vállvetve küzdenek, hogy az idény végén ők legyek a tabella élén.

„Soha senki sem válhat világbajnokká ebben a sportban, ha nincs mögötte egy erős, kiváló és szervezett csapat.” (Michael Schumacher) 

S mi adja az egész lelkét? Mi inspirál mindenkit? Az maga a szurkolótábor. Akik mindig minden pillanatban kiállnak a kedvencük mellett, ha nyer, ha veszít. A támogatás, ami olyan nagy erőt képes adni egy pilótának, hogy beszálljon egy nyitott „koporsóba” és féktelen sebességgel száguldozzon a betonfalak között átlépve a fizika törvényeit.

„Sokkal könnyebb úgy vezetni 300 km/h sebességgel, hogy tudod, nem vagy egyedül. Bízom benne, hogy soha nem fogtok elhagyni.”(Fernando Alonso)

Csillogás,erő,hatalom… kapu egy olyan világba, amibe csak a legkiváltságosabbak kaphatnak bebocsátást, de ha valaki bekerül és a cirkusz része lesz, olyan élményekkel fog gazdagodni amit soha nem felejt el.