Face Team vakáció, nyári táborral – ott jártunk!

0
Fotó: Körősi Tamás

„Nekem idáig ez volt a legjobb táborom, még sérülten is nagyon élveztem… Nem régóta vagyok Face Team tag, de már sokkal jobban szeretem, mint bármelyik sportot, amit az eddigiek során kipróbáltam. Jó a csapat, mindenki laza, befogadóak, kedvesek!” Ilyen, és ehhez hasonló szavak tömkelegével hagyták el azon fiatalok száját, akik részt vettek a Face Team hagyományos, tradicionális nyári táborán. Fiatalok, rutinos régiek, edző és csapatvezető… Őket kérdeztük a győri dzsembori alkalmával!

Balogh Alexa:

„Nagyon tetszett a tábor, eddigi életem legjobbja volt. Külön szeretem, hogy szabadságot, mozgásteret kapunk az edzések alatt, játékosan tanulunk, nincs olyan, hogy megrögzötten csak ezt, vagy csak azt. „Fejre is estél egy párszor” – érkezik kívülről egy vidám megnyilvánulás.

Ez a harmadik hetem a csapattal, és szuper ötlet volt rögtön a mélyvízbe ugrani! Nagyon szeretnék egyszer bekerülni a fellépő csapatba, és járni a világot, ezek a hosszú távú terveim!”

 

apacsi

 

Malik Barnabás:

„Szuperül éreztem magam, a freestyle versenyek, és a szivacsgödrös edzések kiváltképp megdobogtatták a szívem! Azért is nagy öröm ilyen körülmények között készülni, mert a szivacsgödörben próbálkozva nem kell aggódni a sérülés miatt, és egészen különleges trükköket is ki lehet próbálni, be lehet gyakorolni. Dupla szaltót, cukaharát, bármit. Másfél éve járok a Face Teamhez, szeretném, ha ők lennének a jövőm, a munkám, az életem! És egyszer majd én leszek a következő Kajtár Norbert! (nevet) Nővérem hatására kezdtem el az akrobatikus kosárlabdát, nekem is megtetszett, lejöttem, és itt ragadtam.”

 

Bende Beatrix:

„Nagyon sok nyári táborban voltam már, mégis ezt mondanám idáig a legkiemelkedőbbnek, mind közül. Hogy miért? Itt fejlődtem a legtöbbet, itt volt a legjobb társaság, beleértve az edzőket is! Jó hangulat, kiváló közösség, tuti élmények!”

 

alabdak

 

Vásári János Mózes:

„Sajnos ez a tábor most kimaradt nekem, mivel elszakadt az achilles inam két héttel ezelőtt… Nagyon szerettem volna részt venni, de egy ilyen sérülés nem játék, és a felépülés is lassan megy. Egy éve vagyok Face Team tag, ez dolog nálam a hagyományos kosárlabdából jött, amit már négyéves korom óta űztem. Manapság már csak az akrobatikus kosárral foglalkozom, igazából magam sem tudom, miért, hogyan alakult ez így. Talán a társaság, a szellemiség, és a jó fej edzők miatt törtem lándzsát a sportág mellett! Jobb, mint a sima kosárlabda, és én is ezen a pályán képzelem el magam. Szeretnék majd edzősködni, hosszútávon gondolkodom!”

 

ater

 

Kalmár Máté:

„Elképesztően jó volt az itt töltött idő… Én régebbi motoros vagyok, de nagyon tetszik, hogy soha nincs két ugyanolyan program, nagyon változatos menetrend szerint zajlik minden. A legjobb, hogy a dolognak nemcsak a sport részére tevődik nagy figyelem, a jellemformálás is lényeges szempont. Rendet kell tartani a kollégiumi szobákban, ahol el vagyunk helyezve, így a fiatalok sok mindent tanulnak, többek között közösségi szellemet és bajtársiasságot is. Ezenkívül színes, játékos vetélkedők, koordinációs és készségfejlesztő gyakorlatok is várják a táborozókat, tehát összességében nagyon hasznosan zajlik az eltöltött idő. Én a negyedik táboromat töltöm itt idén, a célom mindenképp fejlődni, többet és többet elérni. Már néhányszor voltam külföldön, Angliában és Franciaországban a srácokkal, hatalmas élmény volt!”

 

abteam

 

Szarka Zsombor:

„Én tavaly nyáron még egy másik táborban voltam, így a Face Team-et kihagytam, idén „cseréltem”, és talán mondanom sem kell, hogy nem bántam meg! Jövőre is jövök! Nálam is a szivacsgödör vitte a prímet, hogy bármennyit próbálkozom, akkor sem sérülök meg! Sikerült is beadni egy dupla és fél szaltót! (nevet) Régebben táncoltam, de már két éve váltottam, mivel egyszerre űztem a kettőt, ám az egybeeső edzések, és az eltérő élvezeti faktor az akrobatikus kosárlabda felé billentette a mérleg nyelvét! Mondhatni szerelem volt ez első látásra! A célom, hogy külföldi fellépésre is eljuthassak a Face Teammel, mert, ahogy az edzőink is mondják, a fiataloké a világ! Igyekszünk megvalósítani ezt az állítást!”

 

acsapat

 

Kajtár Norbert, edző:

„Nekem nagyon tetszett az együtt töltött idő, nagyon jó volt foglalkozni a gyerekekkel, ez mindig hatalmas élmény. Néha kicsit nehezebb bánni a kamaszodó srácokkal, lányokkal, de megvannak a módszereink! (nevet) Ha egy dolgot ki kellene emelni a táborból, akkor nekem ez a szivacsgödrös tevékenység lenne, már csak az akrobatikus mivolta miatt is – én is ilyen közegből, ilyen múlttal érkezem. Igyekszünk az ifjoncok jövőjét egyengetni, ez természetesen nemcsak rajtunk múlik, nekik is figyelni kell, és megfogadni a tanácsainkat, ha fejlődni akarnak. Lelkesnek kell lenni, hiszen teljesen egyéni, hogy ki meddig jut el ebben a sportban, vagy akár a csapatban! Bátorságfüggő is ez a sportág természetesen, de ez csak egy szintig működik, és nagyon figyelünk erre, nem engedjük, hogy bárki túlvállalja magát.

 

akiscsavo

 

Mint látható, minden „srácunk” előszeretettel dicséri a táborunk, ez úgy gondolom, nem lehet véletlen. Közvetlenek vagyunk velük, barátságosak, néha átvedlünk gyermekbe, de tudunk szigorúak is lenni, ha arra van szükség – ezt ők értik, és értékelik is, talán ez lehet a titok. Vannak kicsiktől a kamaszkorig sokan, fogékonyság szempontjából a legfiatalabbak – ők mágnesként vonzzák magukba a tudást -, a test terhelését figyelembe véve pedig az éretebb korosztály az ideális. Fontos része a munkánknak az erőfejlesztés, az alapozás, de nagy hangsúlyt fektetünk az edzések előtti nyújtásra, és a levezetésre is – így igyekszünk megelőzni a sérüléseket. Minden extrém beállítottságú, vagány és elszánt fiatalnak javaslom ezt a sportot!”

 

Takács Áron, edző, csapatvezető:

 

aaron

 

A gyerekek fantasztikusak, nagyon örülök neki, hogy taníthatok ilyen klassz „srácokat”! Iszonyatosan jó érzés ez, minden egyes pillanata megéri, és bármennyire is fárasztó, egyetlen percét sem cserélném el semmire sem egy ilyen tábornak. Reggel héttől hajnali kettőig talpon vagyunk, folyamatosan figyelünk, koncentrálunk, napi három edzést vezetünk. Mindeközben még feladatokat találunk ki a gyerekeknek, ügyelünk a rendre, a tisztaságra, szobaszemléket és fegyelmet tartunk – mindezt közvetlen, baráti nexusban. Nagyon sok kamasz van, értelmesek, fegyelmezettek, de néha náluk is becsúszik egy kis koncentrációs probléma. Ám ismerve azt, hogy én milyen voltam gyerekként, úgy gondolom, ez maximálisan belefér. Nagyon sok újonc volt a táborban, és bizony jól állunk a tehetségeket illetően, hiszen páran komoly meglepetést szereztek az akrobatikus, már-már zsonglőri tudományukkal. Minden évben találunk olyan csiszolatlan gyémántokat, akik sok munkával és kitartással hamarosan a jövő Face Teamjének meghatározó egyéniségei is lehetnek. A freestyle verseny döntője felejthetetlen pillanat volt számomra, annyira ügyesek voltak a fiatalok, hogy a kezünkön felálló szőrrel figyeltük minden egyes megmozdulásuk, és az edzőkkel együtt izgultunk, ki fogja nyerni ezt az igencsak színvonalasra sikeredett versenyt!

 

Képek: Kőrösi Tamás