Fábián Márk – “legfontosabb élvezni a sportot!”

0

Világbajnok, sportágának hazai élmenője. Egy szerény fiatalember, aki profi szinten művel egy olyan sportágat, amelyet legtöbbünk ki sem merne próbálni. Fábián Márkkal beszélgettünk, a mai, ausztriai versenye előtt, kezdetekről, a sportjáról, a lehetőségeiről.

„Régebben cross-country-t űztem mountain bike-al, de annál valami izgalmasabbra vágytam, így került nálam képbe az egykerekű bicajozás. Akkoriban nagyon népszerű volt nálunk már a kétkerekű triál, azonban én nem engedhettem meg magamnak egy olyan bringát, viszont kerestem a lehetőségeket, hogyan változtassak. Ekkor ragadt meg a szemem több cikken, ami a mono témával foglalkozott, és ez elültette a bogarat bennem. Megtetszett az ötlet, és úgy voltam vele, amíg nincs keret a triál bicajra, addig is egykerekűvel fejleszthetem magam, és tanulhatok. Megvettem az első egykerekűm, elkezdtem csinálni, gyakorolgatni, rendezvényekre járni, nagyon megtetszett az egészet körülvevő légkör, a társaság, megszerettem, és ahogy az lenni szokott, benne is ragadtam…

Egykerekű triál, ezzel foglalkozom. Egykerekű bringával ugrálok raklapokon, csöveken, köveken, bárminemű természetes, és természetellenes akadályon – kis túlzással, ami csak szembe jön velem. Elég sokat járunk versenyezni, Európa szerte mindenfelé, mivel idehaza kevés megmérettetést rendeznek. Ebben a sportágban egy verseny úgy épül fel, hogy adott több akadálypálya, a selejtezőkben hatvan-hetven, a döntőkben pedig kevesebb, jellemzően tíz – viszont azok hosszabbak, és nehezebbek is. Mindegyik pálya ugyanannyi pontot ér, egyetlen szabály van csupán: akárhányszor megpróbálható egy szekció, viszont csak a hibátlan gyakorlat számít, kéz és lábletétel nélkül érhető el érvényes kunszt. A versenyt pedig az nyeri, aki a rendelkezésre álló időkeret alatt minél több pályát teljesít, ennek az egyszerű szabálynak megfelelően.”

 

De mi a helyzet azzal a sportággal itthon, amelynek hazánkfia a világbajnoka? Hogyan épül fel, bonyolódik egy esemény ebben a világban?

„Az egykerekű triálnak sajnos itthon még nincsenek komoly tradíciói, viszont világszerte több válfajjal is rendelkezik. Nemcsak egykerékkel, hanem motorral és biciklivel is művelik, és ez utóbbiak idehaza jóval ismertebbek. Érdekes dolog, hogy például Csehországban már rögös hagyományai vannak a motoros és bicajos triálnak, körülbelül harminc-negyven év távlatba mutat ez az időszak. Az egykerekezés pedig lényegében a cirkusz és artista világon kívül alig terjed tovább, viszont ott komoly bázisa van. Amit csinálunk, az viszont nem egy és ugyanaz a cirkuszi változattal, hiszen mi teljesen különállóan, sportként visszük ezt, nem csupán látványelemként. Természetesen mi is szoktunk bemutatózni, de ezeknél is sokkal inkább a sportjelleg az uralkodó!

 

afly

 

Ugyanakkor sokkal hangsúlyosabban van jelen az életünkben és a karrierünkben a versenyzés, amelynek a csúcsa a világbajnokság. Két évente – páros években – kerül megrendezésre ez a seregszemle, a páratlan évek csúcspontja pedig az Európa bajnokság. Számtalan szakág, extrém vonal létezik, ilyen a triál, a street, és a flatland, de van még freestyle, sprint, vagy távolsági egykerekűzés is. De csapatsportokat is űznek egykeréken – a hokit és a kosárlabdát emelném ki közülük. Van még tipikus terepre kihegyezett része is a sportnak, ahol további jó pár ág található – tehát igencsak sokrétű ez a család. Ezek a világbajnokságon mind egyben bonyolódnak, tíz-tizenkét napon keresztül, egy hatalmas rendezvény keretében. A felsoroltak mellett létezik egy EUC névre hallgató versenysorozat, amely csak és kizárólag az extrém vonallal foglakozik, nagy sikernek örvend, és két alkalommal Magyarországon is volt már állomása – az én közreműködésemmel. Emellett léteznek nemzeti bajnokságok, amelyekben általában az országos pontvadászat egy nyílt kategóriával együtt zajlik. Pontosan ilyen lesz a mi versenyünk, most hétvégén, Ausztriában. Ezen kívül vannak még regionális versenyek is.”

 

Hogyan készül Márk ezekre a kihívásokra, és milyen eredmény reményében utazott Ausztriába?

 

asky

 

„Főként ugrásokat kell beadni, itt az erőkifejtésnek egyszerre kell gyorsnak, ruganyosnak, és relatív nagynak lennie, valamint fontos az állóképesség – így erre edzem elsősorban. Heti négy-öt alkalommal bicajozom, ahol a technikám igyekszem csiszolni, másik két alkalommal pedig funkcionális edzéseken veszek részt, ahol személyi edző segíti a munkám. Nekem is nagy probléma, akárcsak a többi extrémsportolónak az a helyzet, hogy a főváros nem rendelkezik még egy olyan extrém-skate parkkal, ahol nyugodtan, zavartalanul és megfelelő körülmények között tudnánk készülni, így marad az „utcai harc”. Én személy szerint azzal igyekszem ezt kompenzálni, hogy minél több versenyen részt veszek, ez egy jó lehetőség arra, hogy eleget tudjak pályán is edzeni.

Világbajnoki triál győztesként nekem a legfontosabb egy versenyen, hogy kihozzam magamból a maximumot, és élvezzem a sportot – természetesen a győzelem is ott lebeg az ember szeme előtt, de elsősorban a saját korlátaim legyőzése motivál. És ha már az eredményekről beszélünk, hadd említsem meg, hogy hagyományosan jól szerepelünk a világversenyeken, legutóbb nekünk volt a legjobb aranyérem/résztvevő mutatónk, közel másfélre rúgott ez a szám!”

 

A magyar monocikli triál csapat összetett eredményei a spanyolországi világbajnokságon:

 

Fábián Márk

Triál: 1.hely

Stillstand: 1.hely

Teleki Aidan

Magasugrás léc felett: 2.hely

Magasugrás platformra: 2.hely

Németh Levente

Triál: 2.hely

Speed Triál: 3.hely

Auth Kornél

Slopestyle Street: 2.hely

Street: 3.hely