Európa-liga győztesek!

0

Nem kis meglepetésre a magyar válogatott megnyerte a női röplabda Európa-liga döntőjét. Lányaink a jóval esélyesebb Törökországot győzték le a kétmeccses fináléban.

Tulajdonképpen az odavágó eredményére kapta föl mindenki a fejét: a múlt hét csütörtöki érdi összecsapáson három szoros szettben győzte le válogatottunk a nyári Európa Játékok győztesét. Túlzás lenne azt mondani, hogy ezután már kikövezett út vezetett az aranyéremig, de azt mindenképp megtapasztalhatták Jan De Brandt tanítványai, hogy igenis elkaphatók a törökök.

A vasárnap esti izmiri visszavágón két nyert szett is elég lett volna. Az elsőt rögtön össze is hoztuk: 8:7-re vezettek vendéglátóink az első szünet idején, de ezt szépen megfordította a magyar csapat, ám egy 8:1-es rohanással négypontos fórt szereztek a hajrára a törökök. A legvége viszont nekünk sikerült jobban, 23:20-as hátrányból indítva húztuk be az utolsó öt pontot.

A speciális szabályok miatt azonban ekkor sajnos még nem nyerték meg a mieink az Európa-ligát: a szettarány nem számít, hanem a 3:0-s és a 3:1-es siker is három pontot ér, míg 3:2-nél a győztes két, a vesztes egy pontot kap. Amennyiben mindkét csapatnak ugyanannyi a pontja, egy úgynevezett aranyjátszma következik, amely 15 pontig tart.

A helyzet pedig úgy hozta, hogy jönnie kellett az aranyjátszmának, ugyanis a török csapat még visszakormányozta hajóját a szakadék széléről és megnyerte a hosszabbításhoz szükséges három szettet. A harmadik vesztes szett első hat pontját a hazaiak hozták össze, s bár a folytatásban szépen felzárkóztunk, mégis viszonylag simán, 25:18-ra buktunk el, vagyis úgy tűnt, elfogyunk a végére (ráadásul szövetségi kapitányunk is piros lapot kapott reklamálásért).

A magyar lányok viszont megőrizték hitüket, s pihentetett első sorukkal elhúztak 3:0-ra, s bár a törökök fordítani tudtak (10:8), a vége nekünk sikerült jobban, s minimális különbséggel, 15:13-ra nyertük meg az aranyjátszmát, s ezzel együtt az Európa-ligát! Válogatottunk tehát remek hangulatban, önbizalommal telve készülhet tovább a szeptember végén kezdődő Európa-bajnokságra, ahol a csoportkörben a társrendező belgákon és az azerieken kívül a most felülmúlt törökökkel is összecsap majd.

Az Európa-ligát nyert csapat: Dobi Edina (center), Horváth Dóra (ütő), Kötél Dóra (liberó), Kötél Zsanett (feladó), Liliom Rita (ütő), Pallag Ágnes (ütő), Sándor Renáta (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Széles Petra (center), Szombathelyi Szandra (ütő), Tálas Zsuzsanna (feladó), Vacsi Evelin (center). Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

 

Fotó: hunvolley.hu