Épül (majd) az új Puskás Stadion

0

A már harmadik sikertelen EB pályázat után Magyarország továbbra sem tud egy modern, tömegeket befogadni képes stadiont felmutatni. Eddig a legendás, ámde omladozó Puskás stadion újjáépítésének ügye rendszeresen egy-egy versengő pályázat részét képezte. Azonban le kell számolni azzal az illúzióval, hogy valamikor is esélyünk lesz Foci EB, vagy valamilyen futballdöntő megrendezését megkapnunk legalább egy modern stadion komplexum felmutatása nélkül. A kormány úgy tűnik elszánta magát a megaprojekt véghezvitelére. Kérdés, mikor léphetünk be az új Puskás Stadionba?

Több mint egy stadion. Az új Puskás Ferenc Stadion a világon is különlegesnek számító eljárással épül majd meg. A 68 ezer férőhelyes létesítmény sokkal több lesz egy minden igényt kielégítő labdarúgó-stadionnál. A régi lelátó és az újonnan épülő nézőtér közötti rész befedésével ugyanis több tízezer négyzetméteres edzőközpont jön létre, amely a vívástól a birkózáson át a cselgáncsig több mint 20 sportágat tud kiszolgálni. Az ország egyik legnagyobb épületében a futballpálya és a sportcsarnokok mellett helyet kap egy 180 szobás szálloda, egy kiemelt konferencia-központ, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, valamint a sportorvosi hátteret biztosító diagnosztikai laboratórium is. Igazi különlegességnek számít az a 800 méteres panoráma futópálya, amelyet a profik és az amatőrök is használhatnak majd.

Végre. Gondoltuk. Egy olyan stadion, amire büszke lehetne az egész ország. Ami többfunkciós. A funkciókból viszont jelentősen lecsíptek, kihúzták a tervekből a labdarúgáson kívüli elemek nagy részét. A korábbi tervekből jelentősen faragtak, a létesítmény viszont koncertek megrendezésére alkalmas lesz.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az új stadionnal benyújtotta pályázatát a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek rendezésére. Ezzel az arénával Budapest jó eséllyel kandidálhat akár Bajnokok Ligája-, akár Európa Liga-döntő rendezésére is.

Az építése 2016-ban kezdődik és legkésőbb 2019-re befejeződnek a munkálatok. Kíváncsian várjuk.