Én is győzhetek, még akkor is, ha veszítek?

0

A mai rohanó világunkban minden egy szempillantás alatt történik meg. Egy gombnyomás elég ahhoz, hogy felvegyük a kapcsolatot az egyik amerikai barátunkkal, egy apró érintéssel ki tudjuk fejezni valami iránt az érdeklődésünket, vagy éppen azt, ha nem tetszik az adott állítás. Napjainkban éppen ezért olyan hatalmas dolog maga a sport, hiszen a sikerhez hosszú évek kitartó munkájára van szükség.

A sport nemcsak testnevelés (mely alatt nem az iskolai testnevelésórákat értem), hanem lelkünknek az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze is, hiszen olyan fontos dolgokra tanít meg, mint becsületesen győzni vagy éppen emelt fővel veszíteni. Megtanít arra, hogy fel tudjuk ismerni és el tudjuk fogadni, ha valaki jobb volt nálunk. De ami a legfontosabb belénk neveli a kitartást és a sportszerűséget. Ha bármit, például a sportot versenyszerűen műveljük, úgy érezhetjük magunkat néha, mintha egy hullámvasúton ülnénk. Olykor minden nagyon simán megy, könnyedén elérünk egy csúcsra, körbekémlelünk, már – már megszokjuk a helyzetet, ám akkor hirtelen elindulunk lefelé, aztán megint fel, olykor fejjel lefelé siklunk ordítva, ám aki kitartó újra és újra végigmegy ezen a rögös pályán, megtapasztalhatja minden egyes pont szépségét. Ezt a kissé furcsa hasonlatot kibontva látjuk, hogy az út, mely a sikerhez vezet igen rögös.

És mi ennek az életstílusnak a legnehezebb pontja? Felállni miután elbuktál. Az élet örök körforgásából adódóan mindig vannak jó és rossz pillanatok. Sajnos mi emberek úgy vagyunk „kódolva”, hogy a rossz momentumok erősebben érintenek bennünket, tovább megmaradnak az emlékeinkben, főleg az első komolyabb koppanások. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy Téged, a kitartásodat, elkötelezettségedet próbálja meg tesztelni, hogy tényleg méltó vagy-e arra, hogy eljuss a csúcsra. A másik nem a jelenedre, hanem a jövődre vonatkozik. Azért él tovább az a pillanat képe, hogy soha ne felejtsd el milyen volt akkor, így értékelni tudod az adott pillanatot. Lehet, hogy mondjuk csak egy másodperccel lesz jobb az eredményed a tegnaphoz képest, ám lehet, hogy az éppen a világcsúcs megdöntéséhez lesz elég.

Felállni miután elbuktál, küzdeni, amikor úgy érzed minden hiába. Ez tesz valakit BAJNOKKÁ! Ez az, ami miatt akkor is nyersz, ha vesztesz!.