Elismert életmű

0

Magyar Szent István-rendet, vagyis a legmagasabb állami kitüntetést vehetett át Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében Áder János államfőtől Polgár Judit immár visszavonult sakkozó, nemzetközi nagymester.

 

Az elismerés olyan személyiségeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve és nemzetközi elismertsége Magyarország hírnevét szolgálja világszerte. A rangos díjat még Mária Terézia alapította, 2011-ben hívták újfent életre, 2013 óta pedig minden évben ketten vehették át. Az újraalapítás óta Polgár Judit a második kitüntetett sportoló: tavalyelőtt Egerszegi Krisztina olimpia és világbajnok úszónő kapott Magyar Szent István-rendet. A másik idei díjazott Eötvös Péter zeneszerző volt.

 

Az MTI portréja Polgár Juditról:

A sakktörténet legjobb női játékosa sakkozó családban született 1976. július 23-án Budapesten. Apja, Polgár László nevelési elméletének bizonyítására mindhárom lányából sakkozót nevelt és mindhárman világklasszisok lettek. Apjuk számos könyvet írt pedagógiai módszeréről, köztük a Nevelj zsenit! címűt is.

Polgár Judit kilencévesen megnyerte a New York Open versenyt a minősítés nélküliek között, 13 évesen megnyerte a 14 éven aluli fiúk világbajnokságát, 15 évesen ő lett minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere, fiatalabban, mint annak idején Bobby Fischer. 1989-től 1995-ig folyamatosan vezette a női világranglistát, de 14 éves kora óta nem játszott olyan versenyen, amelyen csak nők játszanak, mert az abszolút világbajnoki cím elérése lebegett a szeme előtt.

A három Polgár lány és Mádl Ildikó alkotta női csapat a sakkolimpián megfosztotta trónjától a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, Polgár Judit így olimpiai bajnok is. Ő az egyetlen női magyar férfi szuperbajnok és a legfiatalabb olimpiai sakkbajnok. Páros mérkőzésen 1993-ban legyőzte Borisz Szpasszkij, majd 1998-ban Anatolij Karpov volt világbajnokokat, így első nőként nyerte meg az amerikai nyílt bajnokságot.

1999-ben bejutott a FIDE-világbajnokság negyeddöntőjébe, 2000-ben Balin és Jaffában is nyert egy 16-os kategóriájú versenyt, utóbbit két világbajnok előtt, hasonló győzelmet nő még nem aratott. Élő-pontszámát tekintve az első nőként került a legjobb tíz férfi játékos közé. Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak és részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, amelyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő.

Polgár Judit 2001-ben a 20. század legjobb női sakkozója számára odaítélt oklevelet vehette át, hétszeres sakk Oscar-díjas az elismerés korábbi időszakából.

A sakktörténet legjobb női sakkozója a legmagasabb pontszámot – 2735 pontot – 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi világranglistán a nyolcadik hely volt (először 2004 januárjában).

2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2005-ben a Pro Európa-díjjal. 2011-ben beválasztották az Európai Sakkszövetség Iskolai Sakkozásért Bizottságába. 2012-ben az Isztambulban zajló sakkolimpia egyik mérkőzését követően mutatta be első önálló kötetét, a Hogyan döntöttem meg Fischer rekordját? című művet, amely azóta magyarul is megjelent.

2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, valamint a Caissa Díjat, a Nemzetközi Sakkszövetség által adományozott, a világ legjobb sakkozójának járó “új” Oscar-díjat is megkapta. 2014 januárjában a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete közgyűlésén tagjai közé választotta, ugyanebben az évben ő lett a magyar tehetség nagykövete és a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjat kapott.

2014-ben a norvégiai Tromsőben zajló olimpián a nyílt kategóriában ezüstérmet szerzett a férfiválogatottal. Ezzel egy időben a The Times magazin hasábjain bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, a jövőben alapítványára és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani.

Alapítványa, a Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért 2012-ben indult útjára, hogy egy egyedülálló módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. A képességfejlesztő sakk kerettantervként bekerült a hivatalos Nemzeti Alaptantervbe, és 2013-tól önálló tantárgyként válaszható az általános iskolák alsó tagozatában. A tanulás segítésére Sakkpalota címmel készítettek tankönyv- és munkafüzet-sorozatot tanári kézikönyvvel kiegészítve.

Polgár Juditot 2015-ben kinevezték a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának. Házas, két gyermeke van.

 

Fotó: MTI