Ego játszma

0

Sokszor halljuk azt a kifejezést, hogy fejben dől el. Aki megtanulja használni az akarat erejét, az sok mindent eltud érni. Ahhoz hogy valaki sikeres legyen a sportban nem elég pusztán gyorsnak lenni, vagy erősnek, ismerni minden taktikát, cselt, ha valaki nincs ott fejben, lehet, semmire nem viszi.

78afaacbba3bca41a1ce9f675afbba4f_xl

Rengeteg összetevője van a tudatos sportolásnak. Sokan azt mondják, a legnagyobb akadály a sikerhez vezető úton az a félelem. A félelem az, ami meggátol abban, hogy az álmaidat valóra váltsd. Félelem attól, hogy nem fog sikerülni, hogy elbuksz a cél előtt. Félelem attól, mi lesz az eltervezett jövővel, ha nem sikerül? Félelem attól, mit gondolnak az emberek. Csupa akadály, ami nem előre lendít, inkább vissza taszít a céltól.A nem megfelelő önértékelés is megpróbálja a sportoló karrierjét. Gyakorta előfordul, hogy egy-egy sikertelenség, elvesztett mérkőzés, elbukott verseny, rossz széria után az ember magába fordul, és kezd kételkedni abba, hogy amit eddig gondolt magáról, az valóban úgy van-e. Valóban képes-e elérni azt a célt, amit kitűzött maga elé. Sokszor komoly segítségre van szükség, ebből kilábalni.

Na de mi van akkor, ha valaki a lónak a másik oldalára billen? Az Ego fontos kérdés a sportban, ha nem találja meg valaki a megfelelő egyensúlyt komoly küzdelmek elé nézhet. A kellő alázat, de önbizalom nélkül a rengeteg edzés és munka mind a kukába vész.

Aki nem született tehetség, de mégis sportélet felé húz a szíve, keményen dolgozik azért, hogy elérje az álmait. Minden egyes véres-verejték erősíti mentálisan, és ha kellő önbecsüléssel rendelkezik, felfogja, hogy amit elért csakis a munka miatt, és nem azért mert Adonisznak született.

Viszont az éremnek mindig két oldala van. Vannak a született tehetségek, akik már az anyaméhben is rúgták a labdát vagy balettoztak. Ebben az esetben megtörténhet a hamis önértékelés. Ahhoz, hogy valaki torz önképet alakítson ki magáról nagy szerepet vállal ehhez a környezete is. Valóban, aki 12 évesen gyorsan úszik, az olimpiai bajnok lesz? Vagy aki 16 éves rúg három gólt egy erős ellenfélnek, akkor az már Puskás utódja?

A sportolók környezete hajlamos túlajnározni kedvencüket, a bók szép dolog, de ha nem bánnak vele helyesen, az édesgetésből hamar méreg lesz. Igenis hiszek abban, hogy valaki 14 évesen tehetséges tud lenni és jó is, ha tudja magáról, hiszen mindennap úgy kel fel, hogy nem hiába dolgozik. Viszont, ha nincs meg az alázat, a túlzott ego elviszi a karriert.

Rengeteg sportoló mesélhetne arról, amikor nagy győzelmet aratott fiatalon, a világ a lába előtt hevert. Mindenki tisztelte és szerette. Nem kellett már az edzéseket sem annyira komolyan venni, hiszen ők úgyis jók. Nem kellett már az edzőre hallgatni, ha én már megcsináltam, nekem senki ne akarja megtanítani, hogyan kell.

Viszont, a győzelem egy olyan pillanat, mint bármelyik másik, elmúlik. Az emberek egy idő után elfelejtik a győzelmet. Az időkereke szépen forog tovább és jönnek az újabb kihívások, a nehéz ellenfelek. Egy fiatal sportoló bele eshet abba a csapdába, hogy nem méri fel annak a kockázatát, hogy az élsportnak a világában nem létezik egyetlen elvesztegetett pillanat sem, ha te nem csinálod meg, más majd meg fogja csinálni helyetted is.

Az ego a legfontosabb tényezője a sikernek. A megfelelő alázat, amit senki nem feledhet el. Mindig fontos az egyensúly, de fiatalkorban könnyen elcsúszhat egy fejlődő szervezet, ha nem figyel oda. Gianluigi Buffon, világbajnok kapus, elmondta, hiába a sok győzelem és a díj, felült már a csúcsra, de soha nem éreztek tökéletesnek magát. Mindig tudta, hogy van még min dolgozni, nem szabad megelégedni.

Talán nem árt megfogadni a tanácsát. A kemény munka soha nem árt, még akkor sem, ha valaki már a legjobb.