Eb meccsen magyarokkal teljen meg a Puskás stadion!

0

Már csak néhány lelátó elem emlékeztet a hajdani legendás Népstadionra, melynek helyén hamarosan egy szinte teljesen új, majdnem hetven ezres létesítmény fog állni. Ennek az új arénának a főtervezőjével, az Ybl és Pro Architectura díjas Skardelli Györggyel beszélgettünk.

Kezdésként egy eléggé kardinális kérdést tennék fel; mikor járt először a Népstadionban?

Már egészen fiatal korom óta nagyon érdekel a labdarúgás, így gyakran rágtam édesapám fülét is azzal, hogy vigyen el a Népstadionba egy mérkőzésre, de ő nem volt erre hajlandó viszont a győzködéseimnek hála sikerült kijutni egy kettős rangadóra még általános iskolás korom előtt, amire a házmesterünk kísért el. Tisztán emlékszem, hogy aznap teljes teltház volt és mivel jegyet sem vettek nekem ezért eléggé szűkösen fértem el, viszont megtanulhattam, hogy amikor gól van, elsőként kell leülni, még a többiek felállva ujjonganak, így nagyobb helyhez lehet jutni.

Mi volt a legmeghatározóbb élménye a Népstadionnal kapcsolatban?

Természetesen a szovjetek legyőzése kettő egyre örökké emlékezetes marad. A másik egy utánpótlás EB döntő az NDK ellen. Aznap volt a matematika felvételi vizsgám is, és utána mentem egy barátommal a stadionba. A meccset megnyertük, átugráltunk a kerítésen és a rendőrök gumibotjait kerülgetve szaladtunk a játékosokhoz, akiket a levegőbe dobáltunk örömünkben.

Ilyen élmények után mit érzett, amikor megtudta, hogy ön fogja átépíteni ezt a stadiont?

Ahogy a mondás is hangzik „nyugtával dicsérjük a napot˝, de az biztos, hogy egy nagy lehetőségnek tartottam. 12-13 évvel ezelőtt a Budapest Arénát tervezhettem meg, ami szintén egy nagyon jelentős épület és már akkor is látható volt, hogy ráférne a Népstadionra is egy újítás, de akkor erről még álmodni sem mertem, hogy valaha én kapom meg ezt a lehetőséget. Szintén kedves emlék a gimnáziumi ballagásomról, hogy akkori szokáshoz híven az egyik osztálytársam a ballagási meghívómra következő szöveget írta emlékül, amit az osztálytársamtól kaptam, ez a szöveg állt: „Azt kívánom neked, hogy te tervezhesd meg Budapesten az olimpiai stadiont!” –Ennek valóra válását éreztem most, de ez különösen akkor válik igazzá, ha Magyarország ténylegesen megkapja az olimpia rendezésjogát.

Nagyon sokan kritizálják a stadionépítést részben azért, mert ilyenkor hirtelen ’mindenre van pénz’, részben, mert így elveszti az atlétikai stadion funkcióját is. Önnek mi a véleménye erről?

Ez igazából egy végtelenül egyszerű dolog, mivel a stadion Európában a legmagasabb kategóriát célozza meg, tehát ez olyan stadionként épülne itt fel 2019-ig, amely egy BL döntő megrendezésére is alkalmas lenne. Ezt úgy lehet elérni, hogy a küzdőtér és a látótér közötti távolság egy adott határon belül van és ez sajnos nem engedheti meg, hogy atlétikai pálya legyen a labdarúgó stadionok küzdőtér körül. Egy ilyen kis országnak, mint mi vagyunk, különösen oda kell figyelnie, hogy megfeleljünk az adott feltételeknek és a cél pedig egyértelműen a két legrangosabb Európai kupadöntő megrendezési jogának megszerzése, az Európa liga és a Bajnokok ligája. Ez azt jelenti, hogy Európa bajnoki mérkőzéseknek is színhelye lenne. Ugyanakkor az olimpiának is fontos teret adna szereplője lenne, ha Magyarország kapja meg, fantasztikus nyitó-záró ünnepségeket lehetne megrendezni ebben a bő 60.000 férőhelyes létesítményben és természetesen a labdarugó eseményeket is.

Beszéltünk már emlékekről és tervekről is, de mégis mi az, ami a múltból átkerül a jövőbe?

Mondhatni a legnagyobb múlttal rendelkező tervező vállalat a Középülettervező ZRT, aminek keretén belül sikerült a Budapest Arénát is megálmodni és megvalósítani. Ennél a cégnél dolgozott ifj. Dávid Károly, korának egyik meghatározó építésze, akinek a régi Népstadion köszönhető, neki Európa egyik legszebb stadionját sikerült megterveznie. Hozzám is rendkívül közel állt ez a létesítmény, ezért néhány fontosabb eleme az új épületben is meg lesz jelenítve, például ugyan azok a lépcsőtornyok dominálnának, mint a régiben, de nem csak jelképként, hanem ugyan azon szerep betöltésére szolgálnak majd. A nézőtéri rész nyitott volt, most viszont az egész lelátó fedett lesz a nézők és az épület szerkezetének megvédése érdekében az időjárás viszontagságai miatt, mivel már szinte életveszélyes állapotba hozta a stadion egyes részeit. A megmaradó Toronyépület a múzeum funkciónak ad helyet illetve ez lesz a mára már népszerűvé vált stadiontúráknak a kiinduló pontja a mi stadionunkban.

Az utóbbi 2-3 évben olyan változások álltak be, amelyek a biztonság kérdését nagyban előtérbe helyezik. Sok szempont felvetődhet egy terrortámadás esetén, pl.: egy robbanást mennyire bír ki az épület, nézők elterelése, biztonságos kimenekítése, stb. Ilyen esetre is készültek külön tervek?

Az ilyen stadionoknál már rendkívül fontosak a biztonságvédelmi előírások. Ezek lesznek érvényesek erre az épületre is. A korábbi stadionnál a nézők 20 perc alatt tudták elhagyni a létesítményt, a mostani előírások szerint viszont minderre 8 percük lesz az épületben tartózkodóknak. A beléptetésnél szintén egy eléggé komoly biztonsági rendszer lett kialakítva, így a nézőknek már a stadion körüli területtől elkezdve három részen kell átjutnia, a kerítés menti ellenőrzésen, az épület bejárata előtti ellenőrzésen és a személyi motozáson a bel térben. Az ezeken átesett személyeket engedik tovább a lelátóra.

Végezetül, Ön szerint az EB után lesz okunk a levegőbe dobálni a játékosokat?

Reménykedem benne, még ha már nem is lehet bemenni a pályára. Azt látom, hogy az MLSZ-ben építő munka zajlik, örömmel látom a német szakembereket akár a válogatottnál akár a kluboknál. Szükség van azokra a szakemberekre, akik a legújabb szisztémákat, rendszereket és mentalitást meg tudják honosítani. Bízom benne, hogy a labdarúgás iskolai oktatása is beindul, ha szakemberek oktatják a fiatalokat, az előbb utóbb meg fog látszódni. Megváltozott a világ, régen a grundokon, az élet akadémiáján tanultak focizni, de ma már más időket élünk. Remélem, hogy hamarosan így is újabb Törőcsikek, Ebedlik és Nyilasik fognak felbukkanni. És persze Puskás! Nemrég jártam egy Real Madrid meccsen Madridban, és a Puskás mezem miatt még egy 30-40 éves Real szurkoló is leszólított, mert tudja, kiről van szó. Ugyanez Barcelonában Czibor vagy Kocsis. És persze Kubala, aki miatt azt a stadiont építették anno. Bízom benne, hogy az EB után a kissrácok lecserélik a Ronaldo, Messi mezeket Böde vagy Gera nevével ellátott trikókra. Ha jól szerepelnénk az EB-n, akkor könnyebben kijuthatnánk a 2020-as tornára, ami azt jelentené, hogy magyar szurkolókkal telhetne meg az új Puskás Ferenc Stadion egy Európa Bajnoki meccsen!