Dolgozok, hogy fejlődjek – Palotai Gábor downhill versenyző

0
Fotó: Szász Norbert

Palotai Gábor, partnerünk downhill extrém kerékpározó. A dowhill e fajtája a hegyi kerékpározás, ami azt jelenti, hogy (lehet csak számomra. szerk.) ijesztő és veszélyes pályán kell végig menniük időre. Ez a pálya nagy arányban természetes, ritkán építenek bele természet idegen akadályokat. Ugratók találhatóak a pályán, de ezek nagyrészt fából, vagy földből készülnek. A lényeg, van egy rajt és egy cél kapu, időre mennek, és aki a leghamarabb teljesíti a pályát, az nyeri meg a versenyt. Gyökerek, sziklakertek, épített kanyarok akadályát kell leküzdeni minél hamarabb. Azt mondhatni, ez a biciklizésnek a forma1-e. Nagyon összetett sportág, szükséges a technikai tudás, a mentális és fizikális stabilitás.

Gábor 23 éves, egyetemista, 16 éves kora óta űzi ezt a sportágat. Természetesen eleinte hobbi biciklis volt, először a János-hegyen kezdett el barátkozni a két kerék eme fajtájával.

  • Az első jános-hegyi túra után ismét felmentünk egy barátommal, majd újra és újra. Olyan volt, mint amikor az ember feszegeti a saját komfort zónájának a határait, így tettem én is. Ez odáig fajult, hogy ez lett a törzs helyünk. Akkor még nagyon veszélyes volt, hiszen nem volt megfelelő felszerelésem. Idővel sikerült a szülőknek beadagolni, hogy beleszerettem a sportágba.

Ma már Gábor azt mondja, szülei a legnagyobb szponzorai. Féltik gyermeküket, ahogyan az nem is meglepő, de sportos múltjuk miatt, megértik a kötődést.

Fotó: Szász Norbert

2009 őszén indult legelső versenyén, azóta is folyamatosan fejleszti magát, hiszen elmondása szerint ő ilyen, mindig a legjobbra törekszik.

  • A bicikli olyan, mint egy gép, amíg jóra használod, nem esik bántódásod, amint hibázol, annak komoly baj is lehet a következménye, de onnantól kezdve, te vagy a hibás. – válaszolta Gábor arra a kérdésre, hogy nem fél-e a sérülésektől. – Már azon a szinten vagyunk, ahol, ha hibázunk, komolyan megtudunk sérülni.

Gábor egyik legemlékezetesebb élménye, a legutóbbi VB volt, ahol azt mondja, hogy technikailag az egyik legnehezebb pályán kellett végig mennie. Amikor először meglátták a pályát, felmerült bennük a kérdés, hogyan mennek le, de megcsinálták.

  • Olyan érzés, mint, amikor az ember gyors autót vezet. Először hátba lök, de szépen hozzá szokik a gyorsuláshoz és alapvetővé válik. Adrenalin magától a pályától nem növekszik bennem, hanem, ha egy igazán erős szakaszt végig csinálok, akkor utána.

Kevesen tudják, de ennek a sportágnak van válogatott csapata is, aminek Gábor három éve rendszeres tagja.

Emellett nem elhanyagolható a magánélete sem. Az Óbudai Egyetemen tanul műszaki menedzser szakon, a későbbiekben ezzel is eltudja képzelni az életét.

Most pedig a sok edzés mellett, ami úgy néz ki, hogy amikor teheti biciklin ül, konditermi edzéseket végez, gyermekeknek tanít szintén biciklizést.

Gábor az idei szezonban nagyjából 5-6 versenyen fog részt venni, ezek mellett pedig keményen edz, hogy a legjobb lehessen.

Fotó: Szász Norbert