Csak a szokásos Usain Bolt arany!

0

A 4×100 méteres váltófutás döntőjét rendezték a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok tizennegyedik napján. Egy olyan szám fináléját, amelyre mindig rengetegen kíváncsiak, és most sem volt ez másképp. Ráadásul a futás, az atlétika és az egyetemes sport valaha volt egyik legnagyobb alakja is ott volt a futópályán.

Természetesen a jamaicai váltó is tagja volt a mezőnynek.

Természetesen Usain Bolt csapattag volt.

Természetesen a karibi ország váltója nyerte a számot.

Természetesen különleges eredménnyel zárult a finálé.

A nagy esélyes jamaicai váltó nyerte a 4×100 méteres váltófutás döntőjét, amely nem számít túl nagy szenzációnak. Az amerikaiak megszorongathatták volna a címvédőt, de nem tették. Ráadásul később szabálytalan váltás miatt ki is zárták Justin Gatlint és társait. Szóval papírforma győzelem született, de mégis páratlan tett társult az eredményhez. Usain Bolt ugyanis megszerezte pályafutása kilencedik olimpiai aranyérmét, ezzel olyan legendákat ért be az „éremtáblázaton” mint a távolugró és sprinter Carl Lewis vagy a hosszútávfutó Paavo Nurmi. Illusztris társaság. Usain Bolt ezenfelül különös tripla-triplát ért el. A jamaicai sztár egymás utáni három olimpiáján is három aranyérmet szerzett ugyanazokban a számokban: 100 és 200 m síkfutás, valamint 4×100 m váltófutás. Legendás triplázás minden idők egyik legnagyobb atlétájától és talán minden idők legnagyobb sprinterétől. Azért ildomos megemlíteni, hogy Bolt kilencedik aranyának megszerzésében közreműködött Asafa Powell, Yohan Blake és Nickel Ashmeade is.

Ahogy rohamosan közeledünk az olimpiai játékok végéhez, úgy fejeződnek be a küzdelmek egyre több csapatsportágban. A női vízilabdások és a női labdarúgók versenye sem hozott különösebb meglepetést. A hölgyeknél a pólósok döntőjét a toronymagas esélyes Egyesült Államok nyerte. Az amerikaiak ezzel megvédték olimpiai bajnoki címüket. Labdarúgásban pedig az Európa-bajnok német hölgyek diadalmaskodtak, megszerezve ezzel Németország első olimpiai aranyérmét női labdarúgásban.

 

afocccc

 

A férfi kézilabdások még elődöntőiket játszották pénteken, de mindkét párharc hatalmas csatát hozott, és mindkét mérkőzés végeredménye 29-28 lett. A dánok hosszabbítás után győzték le a lengyel válogatottat úgy, hogy a lengyelek a rendes játékidő vége előtt egyenlítettek, így tartva meg esélyeiket a fináléba jutásra, de a ráadásban aztán mégis alulmaradtak és a dánok jutottak a döntőbe. A másik elődöntőt a franciák nyerték szintén hasonlóan kiélezett összecsapáson. A rendes játékidő végén a franciák támadhattak, a játékvezetőknek már passzív játékot jelezve fenn volt a kezük, de érkezett Daniel Narcisse és két másodperccel a vége előtt megszerezte a győztes találatot. A dán-francia finálé igazi csemegének ígérkezik. Ilyen elődöntők után meg pláne.

Különlegesre sikeredett a férfi kenu kettesek egyik előfutama is, miután a mozambiki páros több mint 17 másodperces hátránnyal ért célba az első helyezetthez képest. Mégsem ez volt az igazán érdekes, hanem az, ahogy a Mussa Chamaune, Joaquim Lobo duó evezett. Az afrikaiak újítása az alábbi képen látható. Akinek nem egyértelmű, annak annyi segítség jár, hogy a lapátok állását érdemes figyelni.

 

aloccct

 

A mozambiki kenusok futama az olimpia szerethető történései közé tartozik, nem úgy az olimpiai bajnok Ryan Lochte-é és társaié. Az amerikai úszók korábban azt állították, hogy fegyveres támadás áldozataivá váltak egy benzinkúton.

 

amoza

 

A vallomásuk annyi ellentmondást és homályos pillanatot tartalmazott, hogy szép lassan kiderült, éppen Lochte és „bandája” voltak azok, akik finoman szólva, nem megfelelően viselkedtek azon a bizonyos töltőállomáson. Tömören: vandálkodtak. A sportolók ellen eljárás indult Brazíliában és az Egyesült Államokban is. Vandálkodni nem szép dolog, de hamisan tanúzni még kevésbé.