A BUNDA melegen, a Bíró verve jó!?

0

Télvíz idején a legtöbb európai labdarúgócsapat meleg égövre igyekszik, hogy a szezonra történő felkészülését minél korábban és minél jobb körülmények között kezdhesse meg. Ám még a Ciprusi jótékony időjárási viszonyok között is előfordul néha, hogy egy edzőmeccsen előkerül a BUNDA…

Ez a jelenség (sajnos…) a sportvilág része, meghatározója is egyben. Kigyomlálásáért sok-sok ideje átfogó nemzetközi szinten harcolnak, sikertelenül. Fogadási csalás és megvehető emberek mindig lesznek, de az elmúlt héten szintet lépett ez a „tudomány”. Láttunk már megvehető játékosokat, megkent bírókat is, de ahhoz foghatót, ami néhány napja történt, még nem…

Román sajtóhírek elmondása teljesen nyilvánvalóan közli, hogy az Astra – Pogon Szczecin (1-3) barátságos meccsen azért lőtték a kapu mellé, vagy épp gurították „haza” mindkét csapat játékosai a számukra megítélt büntetőket, mert sejtették, hogy a játékvezetők érdekeltek voltak a mérkőzés eladásában.

A román bajnokság tavalyi győztese, az Astra egy sima edzőmérkőzésen lépett pályára a szintén Cipruson edzőtáborozó lengyel Pogon ellen (utóbbi csapat foglalkoztatja Gyurcsó Ádám magyar válogatott játokost is), és a mérkőzés jellegétől eltérő módon valószínűleg sokáig emlékezetes marad – nem csak a pályára lépőknek! Természetesen nem azért, mert érdekes módon /?? J/, simán felborult a papírforma, inkább a napnál is világosabb, a pofátlanság határain messze túlmutató és a csalást bizonyító játékvezetői ténykedés miatt.

 

aa72

 

Érdekes adalék, hogy a fogadásokat szemléző online irodának akkor vált gyanússá a mérkőzés, amikor az első játékrészben, még a tizenegyesek megítélése előtt hirtelen döbbenetesen megugrott a legalább háromgólos meccsre tett pénzek összege. A szándékosan elbaltázott büntetőkkel a dolgok visszatértek a normál mederbe, egészen a második félidő derekáig, amikor is 1-1-nél valaki újból nagy pénzeket tett arra, hogy legalább négy gól esik a mérkőzésen. És milyen meglepő, a nagy tételben „fogadók” jóslata bevált…

Ám mindez csak a jéghegy teteje, a román Gazeta Sporturilor szaklap oknyomozó riportjai alapján valószínűsíthető, hogy ipari csalóhálózat működik a ciprusra települt mérkőzésszervezők közreműködésével, illetve álnevet és álnemzetiséggel fújó román bírókból. Akiknek természetesen nem ez volt az első megbízatásuk.

A múlt szerdai mérkőzésen ténykedő bírók mindkét csapatnak odaítéltek egy-egy erősen vitatható büntetőt, amit aztán a játékosok – edzői utasításra – látványosan hibáztak el. Ugyanis a kispadon dolgozó szakvezetők gyorsan realizálták, hogy a játékvezetés minősége nagyon messze áll a hivatásos szinttől, és a vegytiszta bunda okán lettek odarendelve. Ez a legkevésbé sem zavarta a mérkőzést felügyelő sípmestert, aki miután befújta a semmit, az ítéletet vitató, és a bűntetőt hazapasszoló játékossal még meg is ismételtette azt!

Az eset kapcsán számtalan kérdés merül fel. Hogyan vált lehetségessé, hogy bolgár papírokkal román szélhámosok vezessenek egy hivatalos mérkőzést? Miért nem kérdezi a hazai média bővebben, interjú keretében Gyurcsó Ádámot a történtekről?

Legfőképpen pedig: egyáltalán, hogy történhet meg mindez?