Buda vs Pest

0

Nemrégiben volt szerencsém két skót Úriemberrel beszélgetni. Természetesen szóba került a foci is, és egyikük feltételezte, hogy Budapesten két csapat verseng egymással, Buda és Pest. Ez a beszélgetés ihlette az alábbi írást.

Eljött a derby napja. A bajnokságból ugyan még sok van hátra, de a tabella alapján a jelenleg második helyezett Budai Football Club tűnt esélyesebbnek a bajnokságot igen rosszul kezdő, ám azóta magára találó, mindössze a kilencedik helyet elfoglaló Pest Torna Club ellen. A tabella ilyenkor persze nem számít. Ez a mérkőzés teljesen más, legyen bármilyen formában egyik vagy másik csapat, bármi megtörténhet az egymás elleni mérkőzéseken. Általában meg is történik. Természetesen nem csak a csapatok, de a szurkolótáborok is készülnek ilyenkor. Az interneten hetek óta folyik az üzengetés, két nappal ezelőtt pedig felgyújtották az egyik budai vendéglátó ipari egységet, amely köztudottan a budai Patriot Boys egyik törzshelye. A rendőrség nyomoz, de egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a Pest Football Crew hírhedt huligánjai követték volna el a gyújtogatást. Így érkezett el a derbi napja, mely kapcsán az egész városban hatalmas rendőri készültség volt. A meccs előtt nem érkeztek hírek jelentős balhéról, mindössze néhány kisebb csoport akaszkodott össze egymással, de a rendőrök időben kapcsoltak, előállításra sem volt szükség.

A mérkőzést ezúttal is a Puskás Ferenc Stadionban rendezték. A budai kék-fehérek voltak papíron a pályaválasztók, de nem tudtak minden jegyet értékesíteni, így a piros-sárga pestiek számára újabb szektorokat nyitottak meg, így pedig közel telt ház várta a kivonuló csapatokat – na és persze mindkét szurkolótábor részéről nagyszerű koreográfiák! A Patriot Boys legénysége egy hatalmas zászlóra a festette meg a budai várat, a pesti oldalról nézve, alatta pedig a „Felettetek állunk” kiírást festették. A pestiek szektorai piros-sárga kis zászlók ezreitől pompáztak, igen impozáns látványt nyújtva a stadion öreg lelátóján. Mindkét tábor nagyszerűen szurkolt, többször is előkerültek pirotechnikai eszközök, de ezekből nem volt semmi probléma. Ha már a focink olyan, amilyen, legalább a lelátón a világ élvonalához tudunk tartozni…

A budaiak kezdtek jobban, ami talán nem is meglepő a bajnokság eddigi menetét látva. Az első húsz percben szinte csak nekik voltak helyzeteik, a PTC egy-egy kontra végén tudott csak átlépni a félpályán, jobbára csak a védekezéssel foglalkoztak, de azt legalább sikerrel tették. Nyomott a Budai FC, de egyre kevesebbszer tudtak valódi helyzeteket kidolgozni. A 35. percben aztán egy budai szöglet utáni kontratámadásból a pesti Kovács ívelt a félpályáról induló Kirchmayer elé, aki egyedül vezethette a labdát a budai kapura – be is lőtte, amit hatalmas hangrobbanás jelzett a budapesti estében a pesti szurkolók torkából. A szünetig sem a játék képe, sem az eredmény nem változott. A második félidő kezdése csúszott egy kicsit, mert mindkét tábor hatalmas pirotechnikai show műsorral készült, meg kellett várni, amíg a füst eloszlik a játéktérről. Ez mindössze öt perc alatt meg is történt, és folytatódhatott a meccs. A félidő legelején sikerült a budaiaknak, ami addig nem, és bevették a pesti kaput Örsi révén, aki tizenhét méterről tüzelt a bal felsőbe. Nem volt csúnya találat… A játék kiegyenlítettebb lett, a pestiek is egyre többször jutottak el a budaiak kapujáig, akik láthatóan elfáradtak az első félidő rohamaiban. Mindkét csapat cserékkel próbált meg frissíteni, ám a játék képe, és sajnos színvonala ettől sem változott. A szurkolókat ez persze nem érdekelte, rendületlenül hajtották tovább kedvenceiket – soha rosszabb hangulatú mérkőzést!

A végére maradt az egy-egy, ami igazából egyik csapatnak sem jó, hiszen a listavezető Videoton nyerni tudott, a pestieknek pedig minden pontra szükség lenne, ha fel akarnak zárkózni az élbolyhoz – a bajnoki cím megvédéséről talán már nem is mernek álmodni a Duna bal partján, de a nemzetközi kupaszereplést érő helyekre talán odaérhetnek Őze Tibor tanítványai. A mérkőzés után atrocitásokról nem érkeztek hírek, elmondhatjuk tehát, hogy a Románia elleni válogatott meccs előtt egy jó hangulatú, a kocsmafelgyújtástól eltekintve botrányoktól mentes derbyvel hangolhattak a nemzeti csapatba behívott játékosok, illetve a mérkőzésre készülő budapesti focibarátok.