A bokaficam és tünetei

0

Bokaficam akkor keletkezik, amikor a boka a normális tartományon kívül hátrafordul. Ennél a mozgásnál az ínszalagok megnyúlnak és elszakadnak. Ezek a szalagok erős rostszövetek, melyek a csontokat kötik össze, valamint megerősítik és megtámasztják az ízületeket. Néha az erek is elszakadnak, ami vérzést okoz.

A bokaficam leggyakoribb típusa akkor jelentkezik, amikor a boka talppal befelé csavarodik. Ekkor a külső ínszalagok megnyúlnak. A kisebb rándulások először észrevétlenek lehetnek. A legtöbb esetben azonban bokaficam esetén azonnal fájdalom érződik és a boka láthatóan természetellenes szögben áll. Kívülről megdagad és zúzódás látszik, merevvé válik és éles fájdalom társul hozzá. A legtöbb ficam sportolás közben fordul elő, amikor az izmok és ízületek jobban igénybe vannak véve. Előfordulhat azonban egy egyszerű séta alkalmával is, például ha egyenetlen a talaj. Magassarkú cipő viselése során is megeshet, hogy egy rossz lépés eredményeként ficam alakul ki.

A rándulások és ficamok általános kezelése itt is alkalmazható. Angol nyelven ez az úgynevezett „RICE” módszer. Bokaficam esetén az elsősegélynyújtáskor az alábbi lépéseket kell követni: nyugalom, jegelés, kompresszió és a láb felpolcolása. Sportágtól függően a sportolók nyolcvan százalékánál a bokaficam valamely már meglévő bokaízületi sérülés talaján alakul ki. A szakorvos manuálisan is megvizsgálja a sérült területet, a törés kizárásához röntgenfelvétel készítésére van szükség. Az egyszerű fájdalomcsillapítók általában képesek csökkenteni a fájdalmat. Természetes gyógymódok is léteznek a zúzódás enyhítésére. Három-négy nap után érheti a bokát kisebb terhelés, egy hét múlva pedig már sokkal jobb lesz az állapota. A teljes regenerálódás körülbelül hat hetet vesz igénybe, ezalatt érdemes odafigyelve mozogni, különben az egész kezdődhet elölről. A regenerálódás ideje alatt érdemes gyógytornász segítségét kérni. Ők tudják, hogy mi szükséges a boka megerősítéséhez, valamint a sérülés kiújulásának megelőzéséhez. Ha a fájdalomcsillapítók nem használnak, vagy a boka semmilyen terhelést nem bír el, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen meglehet, hogy nem ficamról, hanem törésről van szó. Mivel a sportortopédia az utóbbi években sokat fejlődött, lehet elég csak egy minimális beavatkozás. Így elkerülhető a csavarokkal való rögzítés, amelyek eltávolítása hat hét múlva újabb műtéti beavatkozást igényelne.