Bizarr fényjáték a jégen – Nádas Ádámmal, az Acro ice atyjával beszélgettünk!

0
Fotó: Körősi Tamás

Nádas Ádám, noha még csak 26 éves, már az egész világot bejárta. Saját elmondása szerint bőröndből él, és kis túlzással néha azt sem tudja, hogy melyik európai nagyvárosban jár. Ez nem is csoda, hiszen saját Acro Ice korcsolyás akrobata csapatának tagjaként hétről hétre más országban, kontinensen lép fel egy olyan show-val, amely világszinten is páratlan. Vele beszélgettünk!

Acro Ice – Honnan jött az ötlet, az inspiráció ahhoz a dologhoz, amit most csinálsz, csináltok? Hogyan választottad a korit, milyen úton jutottál el a profizmusig? 

Az Acro Ice tulajdonképpen a csapatunk neve, amely belőlem, és egy ukrán barátomból áll. Szabadúszóként tevékenykedünk, ám hosszú út vezetett addig, amíg ez a formáció megszületett. Egészen korán, négy évesen indult el a korcsolya iránti vonzalom. Négy évesen kezdtem, hobby szinten korizgattam, ez lényegében így ment, egészen 14 éves koromig. Ekkor Hatvanból felkerültem Budapestre, középiskolába, ahol édesanyám elvitt egy jégkorongcsapathoz, nézzenek meg.

Túlkorosnak számítottam, ennek ellenére bekerültem a csapatba, mert jól korcsolyáztam. Egy pár hónapig edzettem itt, de nem volt az igazi a légkör, és hamar eljöttem. Kisebb kihagyás következett, majd találkoztam egy jégtánc edzővel, akivel elkezdtem közös a munkát, majd egy év elteltével jelentkeztem a Nemzeti Jégszínház castingjára. Legnagyobb meglepetésemre megfeleltem! Egy dubaji két hónapos jégshow volt a jutalom, itt indult az én profi pályafutásom ezelőtt kilenc évvel.

Az eltelt évek során minden eszközzel kerestem a fejlődés lehetőségét, mindig valami újat szerettem volna alkotni. Ilyen volt például a tűzzsonglőrködés, amit sikerült komoly szintre fejlesztenem. Ez utóbbival szerettem volna a Royal Caribbean luxushajóin munkát vállalni, és beutazni a világot, azonban biztonságtechnikai okokból nem engedtek ilyen fajta showt a fedélzeten. Ekkor pattant ki a fejemből a led ruha ötlete, és az ukrán barátommal – akivel már akkor együtt léptünk fel – az akrobatikus és zsonglőrtudásunk összegyúrva megalkottuk azt az Acro Ice duót, itt tartunk most.

 

Sportnak tartod, amit űztök, vagy inkább látványszínháznak?

 

aaiicc

 

A Holiday on ice Believe show-jának vagyunk a speciális száma, az az special act-je”, ami azt jelenti, hogy nem szimplán korcsolyás, hanem egy más művészeti ág korcsolyában való előadása a miénk, lehet ez akár egy bohóc szám is. A freestyle válfajba pozícionálnak bennünket, de ez utóbbi sem állja meg teljesen a helyét, hiszen nagyon gyorsan fejlődik, formálódik ez a kategória, és lassan egy külön sportággá alakul. Én magam leginkább korcsolya előadónak tartom, ennek ellenére, ha lesz lehetőségem profi versenyeken indulni, mindenképp szeretnék részt venni, beleállni egy ilyen kihívásba. Nemrég történt, hogy egy videóinkat látva meghívtak bennünket a moszkvai profi világbajnokságra, ami azért is vicces, mert lényegében ez lett volna az első hivatalos korcsolyaversenyem! Aztán az eseményt sajnos törölték, az orosz-ukrán konfliktus miatt.

 

Gondolom, iszonyatosan népszerűek vagytok külföldön, de mikor láthat titeket a hazai publikum?

Sajnos nem a közeljövőben, a hazai közönség ugyanis kevésbé fogékony a jégshowkra. Ezt a rendezvényszervező és lebonyolító cégek is felismerték, így már más nagyobb show sem jön el Magyarországra. Legközelebb Bécsben lehet minket látni, majd jövő Januárban. Kéthetes Holiday On Ice show lesz, ide jön ki az összes ismerősöm, barátom, és a család megnézni minket. Szuper lenne, ha felléphetnénk, vagy dolgozhatnánk otthon, de már a Nemzeti Jégszínház sincs meg, így nem mostanában kerül majd erre sor szerintem – de ne legyen igazam.

 

A ledek, a fényelemek mind saját ötlet, a színpadi koreográfia program alapján fut a ruhátokon?

 

noh

 

 

Ezt a dolgot nem mi találtuk fel, szimplán újítottunk a most showkban használt technológiákkal szemben. De a többi rész teljesen egyedi, a ruhán mi programozzuk a felvillanó effekteket, de még a programot is magunk írtuk ehhez. A koreográfiát, a zenét is mi választjuk, vágjuk, hacsak a megrendelő mást nem kér, mert akkor az ő igényeihez igazítjuk a „megjelenésünket”. Ennek megfelelően, mint mondtam is, szabadúszóként dolgozunk, de a showt az integrálja be, aki csak szeretné.

 

Hogyan szoktatok készülni, edzeni egy-egy fellépésre?

Ez is érdekes dolog, és kapcsolódik az előző gondolatmenethez. Többféle show létezik, a legutóbbi Torontoban volt, és ők elküldték előre a zenét, valamint egy email üzenetben azt is leírták, hogy a zenei koreográfia melyik részénél kell bekapcsolódnunk, felmenni a pályára, és mikor kell elhagynunk azt – mindezt másodpercre pontosan.

Közte, hogy mivel töltjük ki az időt, az ránk van bízva, de ebbe nem is nagyon tudnának beleszólni, mert annyira egyedi amit csinálunk. Ami pedig a fizikai, koreográfiai felkészülésünk illeti, azt elsősorban Ievgen és én osztjuk be magunknak Jelenleg itt a Holiday on ice-ban erre a showra edzünk, készülünk. Mindehhez nagyon komoly infrastruktúra adott, és az elvégzett munka minősége is ilyen. Egy óriási bázis a Holiday On Ice saját privát próbahelyszíne ahol saját jégszínpad, táncterem, étterem, műhely, különböző irodák vannak, ahol a hang, fény és látványterveket készítik, ami már csak abból a szempontból is érdekes, hogy előttünk évről évre a világ legprofibb korcsolyázói próbáltak és öltöztek abban az öltözőben, amin most az én nevem áll… Belépve ott vannak a képek a falon a régebbi Holiday On Ice showkról, a régi kosztümök, és az egészet bejárja egy hihetetlen energia, ez nekem egy óriási élmény, és érzés!

Mindig lehet mit csinálni, mert egyetlen előadásra öt hetet készülünk, napi 12 óra lebontásban gyakorlunk, mindenki a saját mozdulatait. Ehhez kifogástalan körülményeket biztosítanak, de cserébe elvárják a maximális fegyelmet, és odaadást a produktumban! Ezenkívül én egyénileg is szinten tartom, fejlesztem magam, úszom, foglalkozom akrobatikával, atlétikával, járok jégre, és görkorizni is szoktam.

 

Végezetül, mivel telik a hallottak alapján meglehetősen kevés szabadidőtök?

 

alid

 

 

Aktív pihenéssel! Videózás, fotózás, wakeboard, motorozás, lovaglás, minden, ami extrém… Legutóbb Las Vegasban sikerült kipróbálnom a skydiving-ot, ami fenomenális élmény volt! (nevet)

 

Képek: Acro Ice