Barta Márk – “Célom, hogy hírét vigyem a magyar görkorcsolya sportnak szerte Európában!”

0
Barta Márk nehéz sportágat választott. A profi görkorcsolyázás nem csak egy embert mentálisan és fizikailag is mérlegre pakoló extrém válfaj, de még a honi támogatottsága is masszívan elmarad az elvárhatótól. Ennek ellenére emberünknek vágyai vannak. Világbajnokiak.
.
“Általános iskolás voltam, amikor a suliból hazafelé menet rendszeresen láttam a lépcsőkön, korlátokon ugráló koris és deszkás srácokat. Gyakran hatalmasakat estek, ennek ellenére mindig jó kedvük volt, és remek társaságnak tűntek. 
.
Itt fogott meg engem a korcsolyázás, de hogy a legelső korit mikor is csatoltam a lábamra, kaptam-e vagy én vettem, azt már nem tudnám felidézni… Amit jelenleg űzök, azt az agressive skate “műfajba” sorolnám, sajna itthon még nincs nagy hagyománya ennek, mint ahogy a teljes görkorcsolya sport is eléggé gyerekcipőben jár. Itthon csak ritkán vannak versenyek, az egyik legkomolyabb referenciapont az Offline Sport Games volt, de ez a remek rendezvénysorozat azonban sajna tavaly megszűnt. Legtöbbször a különböző városokban élő riderek/versenyzők hívják meg a többieket a “saját játszóterükre”, de a komolyabb megmérettetésekért már át kell lépni az országhatárt. A környező országokban is vannak már ilyen események, de mint mindennek, ennek is a világbajnoki részvétel a csúcsa.
.
.
aa113
.
.
Nem olyan régen volt szerencsém Hollandiában, Eindhoven-ben részt venni egy futamon, amit értelmezhetünk világbajnokságként is. Ez nagyon kellemes emlék számomra, mert több száz nevező közül sikerült az első húszba beverekedni magam. Egy óriási hangárban lefektetett, számtalan akadállyal nehezített fa pályán kellett Jam Session rendszerben lépésről lépésre haladni. Öt percen keresztül többedmagammal engedtek pályára, és minden mozdulatunkat figyelték, ugyanis a versenyzők be voltak kamerázva, így a felvételek alapján döntötte el a zsűri, hogy az adott szakaszban kit juttat tovább. 
.
.
aa110
.
Esés, vagy kirívóbb hiba esetén azonnal garantált volt a fél pontszám… Mint már említettem, nekem sikerült egészen az első húszig menetelnem, viszont a nap végére teljesen elkészültem az erőmmel, és ez meg is pecsételte a sorsom. Mindennek ellenére természetesen óriási élmény és kiugró tapasztalat volt ez nekem, amiből a továbbiakban is tudok majd építkezni. Úgy gondolom, hogy eddig is a topversenyzők közé soroltak itthon, és ezzel a sikerrel most még jobban megszilárdítottam a helyem a hazai elitben. Persze nem ülök és nem is ülhetek a babérjaimon, hiszen bőven van még hová fejlődni. Célom az, hogy minél több nemzetközi versenyen induljak el a jövőben, hogy jó hírét vigyem a magyar görkorcsolya sportnak szerte Európában!”
.
.