„Az a szépsége, ami a nehézsége is”

0

Egy sportág bemutatásakor és megkedveltetésekor elengedhetetlen az aktív versenyzők tapasztalatainak és élményeinek közvetítése, hiszen mégiscsak ők a leghitelesebb hírnökök. Az öttusa szépségeiről és kihívásairól éppen ezért négy meghatározó élsportoló, Földházi Zsófia, Tibolya Péter, Kasza Róbert és Demeter Bence ad ízelítőt.

Mind a négy megkérdezett neves és sikeres tagja a magyar öttusának. Földházi Zsófia 2010-ben döntött úgy, hogy nem éri be az úszással és kipróbálja magát a másik négy szakágban is. Hasonló módon csöppent a sportágba Tibolya Péter is, igaz, ő 1995-ben váltott. Kasza Róbert 1994-ben hagyta ott a tornát, azóta, vagyis már 22 éve öttusázik. Demeter Bence pedig apja nyomdokait követve 1998 óta űzi ezt a nagyszerű sportot.

Mint elmondták, az öttusa megismerése után hamar jött annak megszeretése is. Az edzéseken megtapasztalt jó hangulat és családias légkör mind a négyüket rabul ejtette. „Nagyon megfogott az az alázat és sportszeretet, amit kissrácként a foglalkozásokon tapasztaltam. Emellett élveztem az edzéseket övező játékosságot is, számomra ugyanis fontos, hogy ne spártai viszonyok között készüljünk a versenyekre” – emelte még ki Kasza Róbert.

De vajon miben rejlik a sportág különlegessége? „Az a szépsége, ami a nehézsége is: rendkívül összetett” – hangzott az egyöntetű válasz. Persze mind meglelték az öttusa báját ezen felül is. Földházi Zsófia azt emelte ki, hogy változatossága miatt gyakorlatilag nincs monotonitás, ami fenntartja az izgalmat a felkészülési időszakban is. Demeter Bence kulcsszava a sokszínűség volt, hangsúlyozva ugyanakkor azt is, milyen fontos gyorsan lereagálni a különböző változásokat. Kasza Róbert – továbbvíve az összetettség gondolatát – arra mutatott rá, milyen komoly munka is áll az egymást amúgy ütő sportágak összefésülése mögött. Tibolya Péter pedig azt emelte ki, hogy aki jó eredményeket ér el ebben a sportágban, azt a sokévi kemény munka olyan képességekkel ruházza fel, amik szinte garantáltan segíteni fogják abban, hogy az élet más területén is helyt tudjon állni.

„Leginkább rendszert és rendszerességet” – válaszolta Földházi Zsófia arra a kérdésre, hogy mit kapott szeretett sportágától. Mint elmondta, az öttusa képes úgy megformálni a személyiséget, hogy később, a civil életben se futamodjanak meg semmi elől. Ezt igenelte Kasza Róbert is, hozzátéve, hogy a kitartás mellett a sporttal nyert egészséges életmódot és a folyamatos mozgásigényt is az öttusának köszönheti. Tibolya Péter megemlítette, hogy neki és családjának nagyon komoly segítség volt a sportolói ösztöndíj, ami nélkül nem tudták volna finanszírozni felsőfokú tanulmányait. „Én pedig hálás vagyok a lehetőségért, hogy a hazámat képviselhetem, valamint hogy kihozhatom magából a maximumot” – tette hozzá Demeter Bence.

És hogy milyen az öttusás sportközösség? „Mint egy család” – vágták rá mind. Az elsőre közhelynek tűnő válasz mögött azonban itt valóban értékek és örök emlékek vannak. „Olykor előfordulnak bomlasztó egyének, de ők akármilyen jó sportolók is, előbb-utóbb kikopnak” – érzékeltette Tibolya Péter, milyen is az összetartó, értékalapú közösségük. Ezek után nem meglepő, hogy az edzések és főleg az edzőtáborozások oldott, jó hangulatban telnek, az öttusázók pedig támogatják egymást egyesületi szinten éppúgy, mint a válogatottban. Hiszen annak ellenére, hogy egyéni sportot űznek, csak közösségben igazán hatékonyak.

irányvFotó: Buza Virág