Az orvosok nem hittek benne

0
Fotó: Körősi Tamás

Nagy Martin, freestyle motocross versenyző ősszel egy álmát akarta valóra váltani, nem is sejtve, éppen ez taszítja őt a földi pokolba.

A kétszeres endurocross és egyszeres motocross bajnok közel 100%-os szezon után, megérett arra, hogy betanulja a hátra szaltót, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az.

Az esküvőm előtt pár héttel sikerült a menyasszonyomnak elintéznie, hogy egy profi közegben elutazzak Csehországba, ahol egy szivacsgödörben edzhettem. Rengeteget tréningeztem előtte, bomba formában voltam. Talán ennyire magabiztosan, mint akkor, sosem ültem még motorra. Úgy éreztem, képes vagyok megcsinálni.

30 centin múlt. A motor hátsókereke beakadt a rámpa szélébe, aminek következtében Martin előre bukott és hiába a szivacsgödör, egy 97 kg-os motor landolt az amúgy is kifordult testén. Az adrenalin hatására elsőre még lábra állt, de nem tartott sokáig.

Több vizsgálaton estem át, mire a cseh orvosok megállapították, hogy mind a két csípőm eltört, és kihúzta a csontokat a csípőmből, egyéb „kisebb” sérülések mellett. Egy nővér kíséretében haza szállítottak, ahol hamar meg is műtöttek.

Első napokban az orvosok nem sok biztatást tudtak adni. Kevés esélyt láttak arra, hogy Martin lábra tud még állni, arra szinte semmit, hogy még motorozni is fog. A műtét kockázati tényezője volt, hogy egyik lába meghosszabbodik és megváltozik a mozgástartomány.

A közelgő esküvőt lefújták. Martin hosszú hónapokra ágyba került.

Volt időm gondolkodni, abban biztos voltam, hogy vissza kell vennem a lendületből, de abban is, hogy újra motorra akarok ülni. Két nagyon mély pontja volt ennek az időszaknak. Volt, amikor két napig meg sem szólaltam. Nem tudja senki, hogy egy sportolónak, milyen érzés egy ilyen szituációba bele kerülni. Nehéz volt feldolgozni az elmaradt esküvőt és a lelki fájdalmakat, a fizikai mellett. Végül járni kezdtem, amire az orvosok azt mondták, egy évnél is több lesz, mikor újra épkézláb állapotba kerülök. Az egész élettel kapcsolatban más felfogásom lett a baleset után. Ami igazi motivációt adott, azok a tervek, hogy tudja az ember hova szeretne eljutni és mit szeretne még megtenni.

Most, 8 hónap elteltével a bajnok versenyző, túl esett májusban az első freesytle motocross bemutatóján, sikeresen megtartották a gyönyörű esküvőt, és készül a nyári eseményekre, ahol természetesen motoron fog részt venni.

Hihetetlen erő kellett ahhoz, hogy újra motorra üljek. De úgy éreztem, nekem ezzel teljes az életem csak. Természetesen reszkettem és minden bajom volt, de el kellett jönnie ennek a pillanatnak akkor ott, hiszen nem tudtam tovább húzni. A fájdalom és a trauma bele ég az emberbe, éppen ezért mentálisan nagyon nagy erő kellett, de hatalmas érzés volt, olyan, mint előtte bármikor. Olyan, mint a biciklizés, nem tudod elfelejteni.

Fotó: Körősi Tamás

Martin úgy gondolta, hogy ha már az első félelmet sikerült legyőznie, nem szabad megállni.

Ezen a nyáron nagy szerepet fog vállalni a motoros életében a sport. Augusztus 26-27-én a Kamion ETRC Európa Kupa és Fesztivál kerül megrendezésre a Hungaroringen. Ott lesz egy két napos freestyle motocross bemutató. Nagyszabású rendezvényre számíthatnak majd a kilátogatók.

Fotó: Körősi Tamás

A motoros szerencsére sok támogatót is maga mellett tudhat, akik közül sokan a nehéz időkben is mellette voltak. Szponzorai: Mx Mánia, Velvart BMX, Thesetupshop, Psychostore, Czabajszki Gumiszerviz, Integral Mx Team Gyál, Suzuki Hollós Újpest, Sportivo