Amikor a nemzeti színeket magyarázni kell

0

A legtöbb ország lobogója alapján képzi nemzeti színeit azon egyszerű oknál fogva, hogy kevés dolog képes annyira erősen kifejezni az egységet, mint a zászló. Van azonban néhány kivétel, közülük gyűjtöttük össze a legjellegzetesebbeket.

A ’Piros-fehér-zöld: ez a magyar föld’ jegyében idehaza elképzelhetetlen lenne, hogy válogatottjaink ne e színekben pompázzanak a versenyeken, vagy amikor a dobogóra állnak. S ugyanígy van ezzel a népek többsége: ha Svédország, akkor kék-sárga; ha Portugália, akkor bordó-zöld; ha Kína, akkor vörös… Kivételek persze – mint mindenhol – itt is akadnak. De vajon mi áll választásuk hátterében?

Olaszország: Az olasz zászló – mint az mindenki számára ismert – zöldet, fehéret és pirosat tartalmaz, ennek ellenére sportolóik amikor csak tehetik, kékben pompáznak, labdarúgó válogatottjuk beceneve is Squadra Azzura (azúrkék csapat). A választást elsősorban a dél-európai ország kék egének színe ihlette, de élnek történelmi okokat sejtő feltételezések is.

Hollandia: A németalföldi ország piros-fehér-kék zászlója ellenére a narancssárgát tekinti elsődleges nemzeti színének, futballválogatottjuk beceneve (Oranje) is erre utal. A színválasztásnak történelmi okai vannak: az 1813-ban visszaszerzett függetlenség alkalmával az Orániai dinasztia foglalhatta el ismét a trónt, s mivel az ő színük narancssárga volt, így a dinasztiához kötődő hűség jeléül ezt vette át a nép. Sok helyen 1937-ig a nemzeti zászlóban is e színt használták a piros helyett.

Szlovénia: Dél-nyugati szomszédunk zászlóját is a piros-fehér-kék hármas alkotja, válogatottjaikat mégis alapvetően sötét- és világoszöldben látni, ami címereikben is megmutatkozik. A választás hátterében a természeti szépségek iránti büszkeség áll.

Ausztrália: Az ország zászlójában (brit gyarmatiságukra utalva) a piros, a sötétkék, valamint a fehér színek találhatók meg, a nemzeti csapat mégis zöldet és aranyat visel. Előbbi a trópusi esőerdőt és a jellegzetes eukaliptuszfát idézi, utóbbi pedig utalás az aranyhomokú tengerpartra, az aranyló búzamezőkre és a rengeteg kitermelhető aranyra. Nem mellesleg az ausztrálok nemzeti virága, az arany akác is e két színben pompázik.

Rajtuk kívül is akad még néhány kivétel. A német labdarúgó válogatottnál a fehér és a zöld dominál, amelyek egyike sem található meg az ország zászlójában, viszont mivel ezek a futballszövetségük színei, ragaszkodnak hozzájuk. De megemlíthető még Japán is, ahol a nemzeti csapat hazai mezei kék, s becenevük is Kék Szamurájuk (holott zászlójukban csak fehér és piros szerepel).