Amerikai futball

0

A tojáslabdás futball egyre több hívet szerez magának hazánkban is. Emberek sokasága képes hajnalig fennmaradni, hogy egy-egy NFL-rangadót megnézzen, a Super Bowl, azaz a nagy döntő pedig kötelező program mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a sportág iránt.

A többi major sporthoz hasonlóan az észak-amerikai bajnokság mérkőzései is több órán keresztül tartanak, és rengeteg a játékmegszakítás, de a pályán történtek általában megérik a rájuk fordított (holt)időt.

Ezekre szükség is van, hiszen hatalmas taktikai harc folyik  minden egyes szabad négyzetcentiméter meghódításáért. A csapatoknál külön edző foglalkozik a támadó- és a védőrészleggel, sőt minden egyes poszton szükség van egyéni képzésekre, ugyanis óriási különbségek vannak az egyes pozíciókban szereplő játékosok feladatai között.

A vezetőedzőket hasonlíthatjuk a hadvezérekhez, akiknek nem elég előre kidolgozni a taktikát játékosaik, azaz katonáik részére, az összecsapások minden egyes pillanatában készen kell állniuk a változtatásra, minden egyes apró történésnek szerepe lehet a meccs során.

Férfiasan kemény, nagy fizikai felkészültséget igénylő sportág, amelyben a védőknek minél nagyobbnak kell lenniük, ráadásul mindezt úgy, hogy a lehetőségekhez képest gyorsak is maradjanak. A rengeteg ütközés miatt a játékosok testét a mez alatt védőfelszerelés borítja, amely azonban még így sem minden esetben védi meg őket.

Hazánkban is rendeznek bajnokságot, és egyre kiegyensúlyozottabb a mezőny. Az amatőr csapatokra rengetegen kíváncsiak, egy-egy bajnoki döntőt több ezer szurkoló előtt játszanak, azonban nem is annyira egyszerű létesítményt találni. Az, hogy ennek ellenére mégis üzemel a magyar bajnokság (még egyszer hangsúlyozzuk: amatőr játékosok, munka, tanulás mellett sportolnak), rendszeresen pályára lép a válogatott, azt mutatja, a sportág nem csak a televízió képernyőjén lehet vonzó.