Airsoft

0
Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy újfajta fegvyeres sport, az airsoft. A paintballhoz hasonló, ám attól különböző játék kiválóan alkalmas különböző szimulációs gyakorlásokra, talán ennek is köszönheti népszerűségét.
 A sport a hetvenes évek Japánjából indult hódító útjára, az ázsiai szigetországban ugyanis nagyon szigorú fegyvertartási szabályokat vezettek be akkoriban. Ezért a fegyveres sportokat, tevékenységeket kedvelők kifejlesztettek egy kevésbé veszélyes formát, az airsoftot. A fegyverek kívülről teljesen ugyanolyanok, mint az éles lőfegyverek, azonban lövedékként 6 mm átmérőjű műanyag golyó került a tárakba, melyet szén-dioxid segítségével lőttek ki. Gyakorlatilag bármilyen típusú lőfegyver legyártható arisoft verzióban is, ami rendkívül népszerűvé teszi ezt a sportot a fegyvermániások körében. Manapság a felhúzóstól a gázoson keresztül az elektromosig többféle elven működő fegyvertípus beszerezhető. A fegyverek tartására vonatkozó jogszabályokat érdemes mindenkinek áttanulmányoznia, azonban a legfontosabb, hogy minden tizennyolcadik életévét betöltött személy szabadon vásárolhat és tarthat airsoft fegyvert, melynek tárolására az éles fegyverekkel megegyező szabályok vonatkoznak.
 Mivel nem festékgolyót használnak lövedékként, így a szimulációk során nem kell attól tartani, hogy festékes lesz a ruházat vagy a felszerelés, ezért rendkívül népszerű például a katonai hagyományörzők körében, bemutatókon, különböző rendezvényeken is előszeretettel használják, de kiválóan alkalmazható például modern harci szimulációk végzésére anélkül, hogy életveszélyes sérüléseket okozhatnánk vele – ettől függetlenül komoly sérüléseket lehet összeszedni, éppen ezért ajánlott betartani a sportág gyakorlására vonatkozó előírásokat, szabályokat, melyeket az interneten bárki könnyen megtalálhat.Ha pedig ezen is átrágtuk magunkat, akkor nincs más hátra, mint keresni egy erre megfelelő helyet, összeszedni a haverokat a számítógép elől, és had szóljon!